Горещ и сух септември

Животът

01-09-2013, 10:10

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Септември започва слънчев, топъл и без изгледи за дъжд по Черноморието.

Такава е прогнозата и за останалата част от месеца, според метеоролозите на НИМХ.

Средните месечни температури в края на лятото се очаква да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 °и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 4° и 9°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 28° и 33°, а най-ниските - между 4° и 9°.

Средната месечна сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/кв.м.

През първото десетдневие ще бъде променливо, ще има и много слънце, на места и краткотрайни валежи, с по-голяма вероятност около 3-ти и към 8-ми. Относително по-хладно ще бъде през първите дни на месеца, а през втората половина от десетдневието ще се затопли.

Второто десетдневие ще започне с относително по-спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Промяна ще настъпи към 16-17-ти, когато се очакват превалявания и захлаждане. Впоследствие атмосферата отново ще се стабилизира.

През повечето дни от третото десетдневие по-голяма е вероятността времето да бъде без валежи, с температури близки до обичайните, които, с настъпването на астрономическата есен (тази година на 22 септември в 23 ч. и 44 мин.), постепенно ще се понижават климатично. Малко по-променливо ще е около средата на десетдневието.