Голям Черно море подчини шампиона на България

100-годишният варненски клуб удари Лудогорец с 3:1

Отборът на Черно море хвърли бомбата в "А" група, след като вкара цели 3 гола на шампиона на България Лудогорец. 100-годишният варненски клуб, начело с Георги Иванов-Гонзо, постигна категорична победа с 3:1 над тима от Разград. "Моряците" шокираха шампиона, след като го надиграха тотално в мача на "Тича". Това е и най-големият успех за Морето от началото на новия сезон и загубата с най-категоричен резултат за Стойчо Стоев и компания. Два гола за варненци реализира Георги Божилов, а един добави Дани Георгиев. Божилов, който е един от най-критикуваните от привържениците футболисти, показа защо Гонзо му гласува доверие и е основен футболист в състава му от началото на сезона. Почетното попадение на разградчани, реализирано от Фабио Еспиньо, падна чак в 80-ата минута, което говори колко безпомощен беше Лудогорец в тази среща. 

През първите 5 минути на двубоя Черно море е малко по-активният тим, а съперникът трудно задържа топката. Георги Божилов дори шутира от далеч, но праща топката в аут. В 8-ата минута Бакари напредна в половината на Лудогорец и бе спрян непозволено от Козмин Моци. Заради нарушението си румънецът получи първия жълт картон в мача. Зад топката застана Симеон Райков, но ударът му бе спрян от стената. Мишел Платини пробва мерника си от дистанция, но Китанов лови без проблем (14'). Картон и за Дани Георгиев б 20-ата минута за фаул срещу противников играч. В 21-ата минута си пролича, че капитанът на "моряците" се е завърнал. Черно море поде бърза атака от центъра, Илиев напредна и подаде към връхлитащия Георги Божилов, който с прецизен диагонален удар прати топката в мрежата на Владо Стоянов - 1:0.

В 30-ата минута Михаил Александров напредна и центрира към пеналта на метър от аутлинията, но нямаше кой да засече и топката попадна в ръцете на Китанов. В 34-ата минута Райков центрира опасно от корнер, но Стоянов боксира. Към 40-ата минута Лудогорец е бледа сянка на себе си и не съумява да стигне до стойностна възможност да отбележи. Минутата е 42-а, а Бакари влезе остро в краката на Мисиджан, заради което Вихрен Манев свири фаул, но изпълнението на доведе до нищо опасно. В 45-ата минута съдията видя игра с ръка на Йордан Минев, макар такава да нямаше. Симеон Райков центрира, качи топката на главата на Александър Александров, който простреля Стоянов за 2:0. Страничният рефер обаче даде знак голът да бъде отменен заради засада на Александров, каквато повторенията не убеждават, че има. В опит за намеса вратарят изрита в главата защитника, вкарал отмененото попадение, и се наложи той да получи медицинска помощ.

В 51-ата минута Георги Божилов бе в основата на отлична контраатака на Черно море, ситуацията обаче бе опропастена от Бакари. Така се стигна до 54-ата минута, когато Лудогорец бе пратен в нокаут от тима с най-слаба атака в "А" група. Намиращият се в чудесна форма капитан Георги Илиев центрира отдясно в наказателното поле, Моци опита да избие топката, но без да иска я прати към дебнещите Райков и Божилов. Футболистът с №14 бе по-съобразителен и засече от непосредствена близост за 2:0. В 62-ата минута Стойчо Стоев прибегна до две смени в офанзивен план, Светльо Дяков напусна терена за сметка на Фабио Еспиньо. Малко след това Кишада замени безличния Мишел Платини. Георги Иванов отвърна със смяната на Бакари с Дани Младенов.

В 67-ата минута Еспиньо стреля от около 30 метра, но Китанов се хвърли и улови топката. Немислимото се случи - Черно море разпиля защитата на разградчани, до Дани Георгиев стигна върната топка и той по земя с добре премерен удар оформи класиката над българския шампион. Стойчо Стоев предприе последна смяна - Върджил Мисиджан отстъпи мястото си на Димо Бакалов. Въпреки това "моряците" продължават да пресират. В 73-ата минута след перфектна контраатака Дани Младенов стреля над вратата и пропусна да вкара четвърти гол на Лудогорец. В 78-ата минута героят за варненци Георги Божилов напусна терена под бурните аплодисменти на "Тича". Той бе заменен от Тодор Паланков. Лудогорец все пак успя да върне едно попадение в 80-ата минута - Еспиньо центрира от пряк свободен удар, стената до Паланков се пропука, Китанов не успя на време да покрие ъгъла си и топката влетя в мрежата му - 1:3.

СТАТИСТИКА

ЧЕРНО МОРЕ – ЛУДОГОРЕЦ 3:1
1:0 Божилов 21'
2:0 Божилов 54'
3:0 Д. Георгиев
1:3 Еспиньо 80'
СЪСТАВИ:

ЧЕРНО МОРЕ: 33. Китанов, 25. Емилов, 15. А. Александров, 6. Котев, 4. Венков, 3. Д. Георгиев(87' Колев), 8. Бергонси, 11.Райков, 9. Бакари(65' Младенов), 21. Г. Илиев, 14. Божилов (78' Паланков)
Резерви: 1. Михайлов, 7. Расим, 55. Колев, 91. Атанасов, 23. Младенов, 10. Паланков, 17. Коконов
Треньор: Георги Иванов

ЛУДОГОРЕЦ: 21. Стоянов,25. Минев, 27. Моци, 4. Мантула, 80. Кайсара, 18. Дяков(62' Еспиньо), 23. Златински, 84. Марселиньо, 7. М. Александров, 93. Мисиджан(73' Бакалов), 99. Платини (64' Кишада)
Резерви: 91. Чворович, 5. Барт, 20. Шоко, 8. Еспиньо, 11. Кишада, 19. Бакалов, 10. Ернандес
Треньор: Стойчо Стоев

Жълти картони: Моци 8', Д. Георгиев 20', Райков 48', Бергонси 63'

Червени картони:

СЪДИЯ: Вихрен Манев
Стадион "Тича", Варна