Военните се издъниха на стрелбите в Шабла

Мисия Варна

30-08-2013, 16:01

Снимка:

© ВВС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Фрегатата "Верни" пропусна два пъти мишена заради повреден радар

Фрегатата "Верни" не успя да засече и да обстреля мишена, която имитираше нарушител на въздушното ни пространство вчера по време на мащабните маневри на силите ни от противовъздушната отбрана на полигона в Шабла, съобщи вестник "Преса"

В учението участваха близо 1400 души и над 600 единици бойна техника, както и сръбски зенитчици. На полигона дойдоха върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов. Там бяха и шефът на Генералния щаб на Сърбия ген. Любиша Дикович, и военни наблюдатели от Словения.

Два пъти фрегатата не разкри радиоуправляемата реактивна мишена, която се движеше със скорост над 400 км/ч, и затова не последва ракетен пуск. „Верни“ е въоръжена с американски зенитно-ракетен комплекс „Сий Спароу“. Неговата електроника не успя да разпознае мишената като враг и не последва команда „пуск“. После срещу „Верни“ бе изстреляна мишена от ракетен комплекс „Волхов“, която бе прихваната и унищожена, но само с електронен спусък.

„Проблемът е в американският радар ДА-05 за прехват и насочване на зенитните средства на фрегатата. Той е от много старо поколение - произведен е през 1974 г. и дава засечки. По време на учението миналата година пак не засече целта“, обясни армейски експерт. Другата причина била в обучението на бойците по документи. За реално обучение в Белгия, откъдето ктупихме фрегатата за 23 млн. евро, няма пари. Френската фирма „Талес“, която поддържа радарите и сонарите на трите ни фрегати, вече отказва да прави това, защото са стари, отдавна снети от въоръжение и за тях няма части. Няколко пъти французите препоръчвали на МО да ги подмени с нови, но във военния бюджет средствата за превъоръжаване са символични. Един нов западен радар от такъв тип струва минимум 6 млн. евро, а на ВМС са нужни три. Не достигат и парите за поддръжка на бойните ни кораби.

Първата фрегата „Дръзки“ е купена преди 8 години, а останалите две - преди 4-5 години.

Президентът Росен Плевнелиев даде отлична оценка на учението и похвали бойците за изпълнението на бойните задачи. Той изрази надежда, че на следващите маневри догодина ще дойдат и неговите колеги от Сърбия и Словения.