Хлебна терапия "замесва" приятелства за специални хора

Животът

30-08-2013, 14:06

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Групово месене на хляб

ВИДЕО:Дневен център "Ривиера" стана част от международния проект за артерапия "Мрежа хлебни къщи"

Дневен център "Ривиера" се включи в международният проект за артерапия "Мрежа хлебни къщи" на д-р Надежда Савова, която набира все по-голяма популярност у нас. Момчета и момичета с умствени затруднения от център "Ривиера", групово месиха хляб по време на откриването на новата програма. 

"Идеята на хлебната програма е да се организират събития, за които ще идват хора от града - деца и възрастни и те ще месят хляб заедно с обитателите на дневния център. Така младежите със специфични потребности реално ще се смесват с други граждани и това е всъщност е метафората на брашното, което става хляб", обясни д-р Савова. Самата тя даде началото на първото групово месене във Варна. 

"Хлябът е обединение на ценностите, към които се стремим, а когато го споделим ни дава щастливи спомени", каза още д-р Савова пред специалните младежи. 

Идеята на хлебната терапия и ежемесечното групово месене на хляб е хората с интелектуални затруднения е да се развиват техните речеви възможности, въображение и подобряване на емоционалният им статус. Освен това те се "омесват" и с други хора, които участват в хлебната терапия и така интеграцията им става по-лесна.