Директорите на МГ-то и "Захари Стоянов" нахокани от инспектората

Вместо директорите да се съсредоточат върху качеството на обучението, целта им е единствено сформиране на поредната паралелка

Нахокани от началника на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова си тръгнаха от поредната безрезултатна среща директорката на основно училище "Захари Стоянов" - Тодорка Колева и колегата й от Математическата гимназия - Павлин Петков. 

На открито заседание с юристи, представители на общинската администрация и инспектората, родители и всички останали заинтересовани страни двете школа отново не успяха да стигнат до споразумение, как да бъде разделен сградния фонд през тази година. 

Общината ще предприеме преграждане на малкия физкултурен салон и столовата, за да се превърнат в класни стаи за нуждите на основното училище само ако двамата директори се споразумеят, предупреди още в началото на срещата шефката на образователната дирекция в общината Лилия Христова. "Направят ли го, веднага пристъпваме към строително-ремонтни дейности", посочи Христова. 

Съвсем не ласкаво за поведението на директорите на двете школа и родителите засегнати от драмата се изказа началникът на РИО Венцислава Генова. 

"Директори са се концетрирали върху съдебна процедура, която да доведе до усвояването на поредното помещение. Вместо да се съсредоточат върху качеството на обучението, целта е единствено сформиране на поредната паралелка. Ще кажа обаче, че не всяко подадено заявление автоматично трябва да означава прието дете", обърна се Генова и към родителите. Според нея родителите трябва да избират учителите, които да възпитават децата им, а не сградите да са им приоритет. "Учителите са тези, които правят децата ни такива каквито искаме да са, не помещенията", коментира началникът на РИО. От думите й стана ясно и че има резерви за преграждането на физкултурния салон и столовата и превръщането им в класни стаи. "Не е ясно какво ще бъдат уредени часовете по физическо и храненото на децата, след преустройството", завърши Генова.