Консервират Римските терми още тази година

Мисия Варна

28-08-2013, 09:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Реконсервацията ще отнеме 3 месеца и трябва да започне след избора на фирма-изпълнител в края на септември

Спешна консервация на Римските терми започва община Варна. Това става ясно от обявена обществена пиръчка за ремонт на археологическия обект. 125 000 лева ще струва неотложна реконсервация термите, като посочената сума е без ДДС. Тя ще бъде осигурена от общинския бюджет за тази година.

В началото на годината Римските терми се сдобиха с нотариален акт и сега ремонтът им може да започне, благодарение на индивидуалният документ за собственост.

Ще бъде възстановена античната каменна зидария, която от доста време се нуждае от ремонт. Наред с ремонта на фасадите ще бъдат премахнати единични дървета, които нарушават целостта на зидовете. Те ще бъдат и почистени от тревите.

Реконсервацията ще отнеме 3 месеца и трябва да започне след избора на фирма-изпълнител в края на септември. Като изискване за кандидатите е през последните 5 години да са изпълнили успешно поне един договор за реставрационни работи по недвижими паметници на културата с национално или световно значение, се посочва в обявлението, цитирано от Дарик Варна.