Цачева: Има заплаха за политическите права на всички членове на ГЕРБ във Варна

Новините

27-08-2013, 16:29

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Областният координатор е получил безпрецедентно писмо от областната дирекция на МВР с искания за пълния списък на новоприети членове

ГЕРБ ще пита вътрешния министър Цветлин Йовчев защо ОД МВР-Варна иска списък с новоприетите членове на ГЕРБ в града. Това каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя съобщи, че преди дни областният координатор на ГЕРБ Варна е получил безпрецедентно писмо от областната дирекция на МВР с искания за пълния списък на новоприети членове на ГЕРБ-Варна.

"Това за нас е скандално, ГЕРБ няма да остави този случай без пояснения от страна на министъра на вътрешните работи. В първите дни на есенната сесия на парламента ще отправим питане към министър Йовчев - известно ли му е за това искане, има ли той отношение към това искане и с негово знание ли е отправено това скандално искане“, допълни Цачева.

„За нас е налице заплаха за политическите права на всички членове, новоприети в структурата ни в област Варна. Случаят е толкова особен, че той не може да остане само в рамките на политическата ситуация в страната. Чрез нашите членове на Европейския парламент, ще бъде отнесен към съответните институции”, посочи още Цачева.

“Делегацията на ГЕРБ в ЕНП в Европейския парламент ще информира комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент с оглед на това, че предстои дискусия изцяло за ситуацията в страната”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова. Тя допълни, че за случая с ОД МВР-Варна ще бъдат информирани и председателите на отделните парламентарни групи в Европейския парламент - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, в лицето най-вече на ресорните комисари и на зам.–председателя на ЕК и комисар по правосъдие Вивиан Рединг.

По време на пресконференцията народният представител Красимир Ципов изрази позицията, че с подобно писмо, с такова съдържание, се нарушават основни права на българските граждани.

„Много грубо са погазени разпоредбите на Конституцията. Политическата принадлежност е право на българските граждани и те са свободни да разкриват политическата си принадлежност”, каза Ципов. Той изрази безпокойство от факта, че исканите данни могат да бъдат използвани като политическа репресия. „Имаме притеснения, че се нарушава и Законът за защита на личните данни, призоваваме комисията за защита на личните данни да се самосезира, защото с предоставянето на тази информация може да се злоупотреби. С днешните действия на ОД МВР-Варна откриваме отговор защо беше сменен директорът на областната дирекция на полицията в града“, допълни Ципов.