От "Захари Стоянов" превзели занималните в бл. 67, сега не ги искат

ВИДЕО: Поискаха оставката на Лилия Христова, началникът на инспектората наказва дисциплинарно директорите на МГ-то и "Захари Стоянов", ако не се разберат до 15 септември

Пореден рунд  от войната между основно училище "Захари Стоянов" и Математическата гимназия се заформи днес. Инициативен родителски комитет от основното школо обяви, че отказва децата да ползват подблоковото пространство в бл. 67, превърнато в занимални.

"Ремонтът там е козметичен, става дума само за боядисване. Нищо не е направено. Няма предвидена смяна на дограмите, а има витраж, който зимата звъни и като падне, тогава какви заглавия ще четем - "Витраж наряза детенце"?, назидателно се обърна към медиите Полина Костадинова от инициативния комитет. По думите й, никой от родителите няма да се съгласи да пусне детето си да върви половин километър пеш от основната сграда на училището до помещенията в блока.

Час по-рано пък новоназначеният началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна Венцеслава Генова обяви, че за децата ще бъде осигурен транспорт, за да стигат от основната сграда на школото до занималните. 

След като научиха от медиите за казаното от шефката на РИО, родителите от "Захари Стоянов" не промениха мнението си. "Пътуването на малки деца с някакъв автобус е незаконосъобразно", отсече Полина Костадинова. 

Според инициативния комитет общинската администрация в лицето на шефа на дирекция "Образование" Лилия Христова правела всичко възможно да угоди на Математическата гимназия, като ощетявала основното училище. Затова и родители поискали оставката на Христова. 

За да опише текущото състояние на подблоковите помещения, Инициативният комитет приложи снимки. По думите на Лилия Христова обаче ремонтът реално започва утре. Тази сутрин представител от ръководството на училище "Захари Стоянов" заедно със зам.-кмета по строителството Богдан Караденчев е бил на обекта. Фирмата, която ще ремонтира, е "Хидрострой". Старите врати и дограми ще бъдат демонтирани и изхвърлени. Ще има изграждане на цокъл с итонг под прозорците, като ще се вдигнат стени на височината на малчуганите. Ще се обръщат вратите, каквото бе едно от изискванията. "Готови сме да направим и детска площадка пред занималните", разказа Христова, потърсена за коментар. Споменатият по-рано от родителите витраж пък няма да е проблем, защото старите дограми ще се сменят с нови от PVC. 

Нежеланието на "Захари Стоянов" да ползва занималните в бл. 67 остана загадка за Христова. Тя не скри, че миналата година основното училище буквално е превзело помещенията, без нужните разрешения от ресорните институции и без нито едно подобрение. "Пратили са писмо до общината, но отговор не са получили. В последствие са се сдобили някак с ключовете и са ги ползвали. Но много скоро след това РЗИ са затворили занималните. Сега, когато се правят подобренията и има разрешения, "Захари Стоянов" пък не иска да ги ползва", разказа директорът на общинското образование.

Място за 9 целодневни групи трябва на "Захари Стоянов" през тази учебна година. Толкова са били групите и миналата година, когато всички те са били настанени в основната сграда.

"Защо сега там няма място за тях в училището, не ми е ясно", коментира още Христова. Тя уточни, че училище "Захари Стоянов" разполага и с подблоковите помещения на бл. 50, но директорката си мълчала за това. 

Живеещи в бл. 67 в "Чайка" пък разказаха, че две поредни години два класа първолаци са изкарали цялото си обучение, натъпкани в занималните в подблоковото пространство. При хубаво време учителите ги вадели навън, но повечето време изкарвали в помещенията. "Тези деца училище не видяха", разказаха съседи. 

Междувременно шефката на Регионалния инспекторат по образование беше категорична, че ако двамата директори - на "Захари Стоянов" и на Математическата гимназия, не се разберат за сградния фонд до 15 септември, ще има дисциплинарни наказания и за двамата. 

Видеорепортаж от пресконференцията на Инициативния комитет от родители и училищно настоятелство днес