До края на годината всяко дете с място в градината

Отварят градина в сградата на частното училище "Малкия принц"

Набирането на документи за 190 места в градините във Варна започна от днес. Това са допълнително места за родените през 2009/10 година, обяви тази сутрин изпълняващата длъжността шеф на образователната дирекция Лилия Христова.  

"Освен тези места, с взаимните усилия на директорите успяхме да направим оптимизация и към 2 септември ще имаме готовност да обявим още 110 места", посочи още Христова. За тях родителите ще могат да кандидатстват след сегашния прием. Местата ще са разпределени по-малко бройки в повече градини.

"В перспектива работим по въпроса до края на годината плюс минус месец да открием детска градина в сградата, в която беше частното училище "Малкия принц". Там към този момент по проектна готовност ще имаме възможност там да приемем 5 групи или 120 деца. В този филиал ще има и физкултурен салон", съобщи още шефката на образователната дирекция.

Освен това се работи и по реновирането на стари бараки във "Виница", където също ще бъдат открити нови 50 места. 

"Започва с бързи темпове проектирането и изграждането на нова детска градина на ул. "Д-р Железкова" зад Майчин дом в район "Приморски", която ще може да приеме 120 деца. Петното там отдавна фигурира в плановете на района като предвидено за строителство на забавачница. Решили сме в "Приморски да се насочим към ново строителство, защото след анализа, който направихме се оказа, че там има най-много деца, останали без място в градина. Реално новото детско заведени ще бъде открита за времето между 6 и 8 месеца, уточни Христова. 

За новата градина ще бъдат похарчени част от четирите милиона отпуснати за забвачници във Варна от правителството на ГЕРБ. С останалите пари е имало идея да се направят нови пристройки, но в крайна сметка администрацията ще заложи на ново строителство, защото разликата в цената за изграждане на разширение и изцяло нова сграда е малка, а пристройките събират помалко деца. 

Мина и първата копка на ОДЗ 11 с 50 места и физкултурен салон и така до края на годината за всички деца във Варна ще има място в забавачница.