Някои от най-големите грешки при пътуване

Животът

25-08-2013, 08:02

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Проверете точно колко ще ви струват обажданията и есемесите до дома, за да не плачете после

Този списък представя някои от най-големите грешки, които правим по време на пътуване. Изготвен е от туристическите експерти на Си Ен Ен, пише 24часа онлайн.

1. Прекалено много багаж. Когато разполагате само с един куфар или багажник, представата ви за мода и удобства трябва да се промени. Чорапите, с които пътувате, могат да се изперат и използват още веднъж. А кафеварката и чашата от дома са излишни, когато навсякъде може да си купите ободряваща напитка.

2. Не купувате нещо веднага, щом го видите. Мислите си, че пак ще се върнете в този магазин. Или че ще видите по-евтин вариант на желаната стока някъде другаде. Не, няма. Пропуснете ли да напазарувате желаното, после цяла есен ще съжалявате за прекалената си пресметливост.

3. Не проверявате мобилния си план, преди да идете в чужбина. Това, което вие наричате „роуминг", вашият оператор нарича „дивиденти за акционерите"! Проверете точно колко ще ви струват обажданията и есемесите до дома, за да не плачете после.

4. Вярвате на фразата „близо до центъра". Когато предлагат настаняване, някои хора се ползват много свободно от терминологията. Много е вероятно да се окаже, че парите, които сте спестили в „близкия до центъра" хотел в Барселона да се наложи да бъдат извадени за поне 30-минутното пътуване до централните забележителности.

5. Не затягате напълно капачките на шампоаните. Не е нужно да обясняваме какви са последствията за багажа ви.

6. Пазарите се твърде много. Няма по-бърз начин да настроите местните срещу себе си от желанието да покажете какъв сте майстор на пазарлъка. В това изкуство също има принципи и правила и с него не бива да се прекалява!

7. Не си обменяте пари предварително. Когато пътуват в чужбина, много хора си мислят, че на място ще получат по-добра сделка при обмяната на пари. Дори и това да се окаже така, разликата ще бъде минимална. А дотогава ще се чудите какво да правите на местата, където не приемат кредитни карти.

8. Купувате едри сувенири в началото на пътуването. А после кой ще ги носи? Познахте. Вие.

9. Разчитате прекалено много на пътеводителите. Тези полезни книжки са твърде обобщени и никога не покриват информацията така, че да пасне точно на вашата почивка, затова ги използвайте само за отделни справки.

10. Не се застраховате. Всичко може да се случи, особено ако сте в чужбина. Не мислете, че точно вие няма да се разболеете. Ако, не дай си Боже, стане и това, ще съжалявате, когато ви представят сметката в клиниката.

11. Снимате маниакално. Обсесивно-компулсивното чувство, че сте длъжни да документирате всеки миг (и после да го пуснете във Фейсбук) ви ограбва от преживяванията, които ви подарява пътуването, и ви превръща в нещо като неплатен документален фотограф в командировка.

12. Не проверявате визовите изисквания. Истински кошмар е да ви върнат на митницата, защото визата ви е изтекла. Колкото и да е невероятно, много хора забравят това.

13. Използвате кредитна карта, за да теглите пари. Това е най-бързият начин да платите за недалновидността си. Банките налагат огромни такси за транзакция (до 15%, а понякога и повече), когато тя се прави в чужбина.

14. Не изпринтвате данните за резервацията. Нали вече са в телефона или на компютъра ви? Да, но тези машинки могат да ви предадат в най-неочаквания момент или лаптопът ви няма да може да се свърже с интернет в местната мрежа. А тогава какво ще правите?