Чужденци масово продават имотите си в България

Парите

24-08-2013, 08:48

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Тристаен между Дружба и Златни пясъци вече е под 60 хиляди евро.

Когато преди 9 години ирландецът Марк купува една стара родопска къща в с. Подвис, си мисли: "През ваканциите ще почивам тук, а през останалото време българският ми мениджър ще отдава имота под наем. Така ще мога да си върна инвестицията", пише електронният сайт svobodennarod.com. Тогава той се надява, че близостта на имота до Пампорово – само 19 км, ще накара много скиори да отсядат в новия му дом.
За да го направи приятен за бъдещите гости, инвестира в ремонт и обзавеждане още 25 000 евро. Сега, подобно на свои стотици събратя по съдба от Ирландия и Великобритания, Марк е принуден да продава, притиснат от рецесията, лихвите на банките в своята страна и нищожната доходност, която му носи къщата.
Повечето от чужденците изтеглиха огромни банкови заеми, за да купят и обновят придобитите си в нашата страна имоти с намерението скоро да си възвърнат инвестицията и да започнат да печелят от тях. Други вложиха спестяванията си с надеждата да дават под наем къщите през по-голямата част на годината. Няколко години по-късно обаче световната икономическа криза бързо охлади тези надежди. Чувствителният отлив на туристи от България превърна новите домове на британците и ирландците в нерентабилни проекти.
Затова сега бързат да се отърват от имотите си и да съберат пари в брой. Според в. "Файненшъл таймс" поне половината от британците, купили имоти в България през последните 4 г., се опитват да продадат собствеността си у нас.
"Повечето купувачи, живеещи във Великобритания и закупили имот в България, сега продават", казва Кристоф Гейтър от лондонската консултантска фирма New estate consultancy пред в. "Айриш таймс". Финансовата криза засегна строителната индустрия на България и това може да предизвика вълна от банкрути в сектора, коментира специалистът.
Някои инвестиционни фондове, като листвания на Лондонската борса Black sea property fund, отлагат проектите си за жилищно строителство заради рецесията. "Отчетохме първите признаци на отдръпване в началото на 2008 г., но сега е истински бум. Всеки ден получаваме по няколко такива оферти", казват от "Бест бългериън пропъртис".
Последният доклад на консултантската агенция за недвижими имоти във Великобритания Knight Frank споменава, че преди кризата най-големият "ценови победител" на пазара за недвижимости е била България – с 32,2% печалба.
Анализаторите обаче посочват, че отдавна тези цифри не са актуални. Значителна част от българските недвижими имоти все по-трудно се продава, дори при сериозна отстъпка в цената. "Хората се чудят как да си върнат парите, по морето е пълно с оферти. Ваканционните имоти се продават по-евтино, отколкото са ги купили преди да ги обзаведат и благоустроят", обяснява строителният предприемач Стоян Механджиев. В Банско дори се предлагат на половин цена. В Слънчев бряг апартамент, закупен преди 6 г. за 1100 евро на кв. м, сега върви по 550 евро на кв. м, дори по 350 евро на трета линия.
Тристаен между Дружба и Златни пясъци е под 60 хиляди евро. Това са с 30-35% по-ниски цени, отколкото през 2008 г., коментират брокерите. Но не всички чужденци ще загубят. Ирландецът Марк например ще спечели поне 15 000-20 000 евро, ако успее да продаде къщата си в с. Подвис. Тя е обявена за продажба за 55 000 евро, далеч над цената, която той е платил за нея. В района на Велико Търново чужденците правят колосални печалби от препродажби на имотите си. Според в. "Янтра днес", те получават 35-40% отгоре. Преди 6 г. са платили на зелено за жилища по 270-320 евро/кв. м, а сега успешно ги продават завършени на почти двойна цена.
"Хората, които имат финансови проблеми и са разочаровани от страната ни, ще продължат да продават. Но в момента на пазара има атрактивни предложения и предстои ново раздвижване на чуждестранния интерес. И купувачите, и продавачите вече имат много по-реални очаквания и това е положителна тенденция", оптимисти са в "Бест бългериън пропъртис".