Музикант, слушан в Космоса събира пари за недоносените бебета в АГ-то

Животът

20-08-2013, 07:22

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

При своя полет на совалката "Атлантис" астронавтът Майк Массимоно е пускал диск с изпълнения на предимно български композитори, изсвирени от Чавдар Парашекевов

Благотворителен концерт "Дари за живот" организират в помощ на недоносените бебета в специализираната АГ болница – СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" във Варна. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков. С своите изпълнения, пари за бебетата ще събира солистът цигулар Чавдар Парашкевов – възпитаник на Музикалното училище във Варна. Виртуозният музикант работи, концентира и преподава от години в САЩ и е със световна известност. Макар и млад, той разнася славата на българските музиканти по света.

Преди няколко години неговият компакт диск с изпълнения на предимно български композитори, като Панчо Владигеров, Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев - Черкин и други събужда интерес в американските астронавти от НАСА. При своя полет на совалката "Атлантис" астронавтът Майк Массимоно е пускал българската музика, което след песента на Валя Балканска е второто послание в Космоса на български изпълнител.

Всяко лято, когато идва във Варна Парашкевов организира Благотворителни симфонични концерти, като събраните дарения са посветени на обществени каузи.

Концертът е плануван за 25 август – неделя, в Градската Художествена галерия от 19:30 часа. Той е под егидата на кмета на Община Варна Иван Портних и с медийното партньорство на Радио Варна. В програмата са включени произведения от Моцарт и Менделсон под съпровода на Камерен оркестър с диригент Страцимир Павлов. 

Чавдар Парашкевов ще свири заедно с пианистката Наташа Кисленко – преподавател по пиано в Университета в Санта Барбара – Калифорния, която е носител на много международни награди.