Човешка грешка или техническа неизправност причинили аварията в Езерово (видео и снимки)

В злополучния ден прехвърлянето на гориво е извършено само от един работник

Две са хипотезите за възникване на инцидента с възпламенилите се цистерни кай Езерово. Това съобщи директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Първата версия, че не са съобразени нормите за безопасност при прехвърляне на гориво. Според изискванията то се извършва от двама пълнячи като всеки от тях стои до крановете в двата края на тръбопровода, с готовност да спре подаването на газ при възникване на теч.

В злополучния ден прехвърлянето на гориво е извършено само от един работник, като е възможно при разхлабване на гайките на газопровода, те да са изтървани и служителят да не е успял да спре изтичането.

Фоторепортаж: Специалисти оглеждат мястото на взрива

Втората хипотеза е, че инцидентът може да е причинен от спукване на маркуч, по който е текло горивото. При нея обаче ако двамата пълнячи са били на място течът също е можел да бъде спрян. Към момента от прокуратурата са образували досъдебно производство за палеж, като по думите на говорителя на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров при свидетелство за виновно поведение на определени лица членовете, по които е образувано разследването ще бъдат променени.

ВИДЕО: Главен комисар Николов, кметът на Белослав Желязко Петров и говорителят на Окръжната прокуратура дадоха днес пресконференция пред журналисти на жп гара Езерово