Отмениха голямото хоро за Деня на Варна

Мисия Варна

15-08-2013, 11:33

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Масовият танц не се състоя заради тревогата от инцидента край Езерово

Над 200 танцьори от различни танцови формации уважиха честванията за празника на Варна и се подредиха на площада пред Катедралния храм, но планираното за днес внушително хоро не се състоя. Причината - тревогата за пострадалите по време на аварията край Езерово вчера. Десетки танцьори, събрали се по инициатива на ансамбъл "Гоце Делчев" отдадоха своята енергия в подкрепа на ранените при нещастния инцидент с призива Богородица да закриля тях и семействата им.

Пред Катедралния храм на фона на химна на България, изпълняван от представителния оркестър на Военноморските сили бяха издигнати националният трибагреник и флаговете на Европейския съюз, и на община Варна. Сред гостите на честванията, освен много представители на местната власт, кмета на града, общински съветници и депутати, присъстваха и консулът на Украйна, посланиците на Казахстан и Монголия, генералният консул на Руската федерация и почетни консули.

Интерес за присъстващите представляваха и представители на Сдружение "Клуб "Миноносец Дръзки". Въпреки топлото време, офицерът от запаса Васил Кръстев беше с внушителна вълнена униформа, ушита по скици и проекти, запазени от началото на Балканската война. Репликата на оригиналните военни облекла е същата като тези от 2012 г., съхранявани във Военноморския музей.

Около 15 души наброява членският състав на Сдружението, като организацията е отворена за нови попълнения. Идеята на Клуб "Миноносец Дръзки" е освен да се съхрани историята за почти 30-членния екипаж на торпедоносеца, но и за това да не се забравят поводите за патриотична гордост.