Пожарът край Езерово - потушен

Oбстановката се нормализира, общо 12 са ранените

Пожарът край село Езерово, предизвикан при теч на пропан-бутан от цистерна в сряда следобед, е бил окончателно потушен около 23:30 часа снощи след близо 7-часова борба с огъня. Това съобщи кметът на община Белослав Желязко Петров, цитиран от агенция "Фокус".
Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при експлозията в една от тях около 18:30 часа вчера. "Ситуацията е като след бомбардировка. Всичко е потрошено", обясни Петров.

Тази нощ на място са пристигнали следствени органи, които са отцепили района, за да не влизат външни граждани и други хора. Той увери, че няма никаква опасност от ново взривяване на някоя цистерна. "Всичко още снощи е обезопасено. Остана една цистерна с бензин 20 тона, която беше спасена, както и друга с 20 тона газьол. Ситуацията е овладяна", увери кметът.

При вчерашния инцидент са били ранени 12 души, уточниха от пресцентъра на МВР тази сутрин. В реанимацията на Военноморска болница е настанен пострадалият още при възникването на инцидента работник, който е с 90% изгаряния и е в много тежко състояние. При взрива на цистерната са пострадали още петима пожарникари, един от които е с 25% изгаряния. Ранени са още петима огнеборци и двама служители на фирмата. Пострадали са още две жени и един мъж, които са се намирали в съседен обект.

Първоначалният инцидент беше предизвикан около 16:00 часа при прехвърляне на газ от ЖП-цистерна в автоцистерна, когато спукване на маркуч предизвика искра и пожар, при който изгоряха около 50 дка сухи треви. Местните власти увериха, че няма опасност от замърсяване на въздуха и не е необходима евакуация на хората в околните населени места.