Вкараха ВиК в правна какафония

Мисия Варна

14-08-2013, 12:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Апелативният съд се готви да отмени спирането на вписването на новия управител

В центъра на правни спорове и неясни съдебни процедури се оказа ВиК дружеството във Варна седмици след избора на нов управител на мястото на досегашния шеф Валентин Вълканов. Това стана ясно от извънредната пресконференция във фирмата, дадена от представители на синдикалните организации и главния юрисконсулт Диляна Димитрова.

Според тях, от една страна изборът от 23 юли на Пламен Стоянов е оспорен от четири общини в областта, а вписването му е обект на съдебен спор. От друга, Апелативният съд в морската столица се готви със свое решение да отмени определението, с което е спряно вписването на новия шеф. Повод за това е жалба, внесена от самия Пламен Стоянов, въпреки че той на практика няма как да е страна по делото. От тази гледна точка от дружеството изразяват съмнения, че документът е невалиден, тъй като все пак последният на практика не е встъпил в длъжност. Не е ясно и дали жалбата е подпечатана с печат на ВиК-Варна. Междувременно, жалба срещу спирането на процедурата по встъпването в длъжност на новия управител е внесена на 2 август и от Министерството на регионалното развитие.

"Дори да е избран нов управител, той не е вписан в Търговския регистър", коментира Диляна Димитрова и добави, че текстовете на жалбите не са достояние на дружеството, а юристите не са уведомени за двете жалби. В тях, според нея вероятно се иска съдът да се произнесе по целесъобразност, а не по законосъобразност, което е недопустимо. Все пак обаче работещите не искат да влияят на съда, коментираха още даващите пресконференцията. 

"Ние, синдикалните организации във ВиК - Варна не сме страна по този спор, но това няма да ни спре да сезираме всички органи, които следят за законноста в действията на хората, които раздават правосъдие в държавата ни", гласи официално съобщение, подготвено за медиите. Според Лидия Димитрова и Стойо Найденов, представители на "Подкрепа" и КНСБ, ако съдебната инстанция даде ход на вписването на новия управител единственият последващ ход на организациите им ще са стачки, живи вериги и изкарване на техниката на улицата. Те изразиха позицията на работещите във фирмата, че създалата се ситуация създава напрежение. Служителите не са сигурни какво ще се случва от тук нататък с дружеството. "Чудим се раздържавяване ли искат, или да ликвидират едно стабилизирано при последния управител Валентин Вълканов предприятие", коментира Лидия Димитрова от "Подкрепа".