Строят нов корпус на детска градина във "Владиславово"

Мисия Варна

13-08-2013, 16:31

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обявяват допълнителните места от 19 до 23 август

С първа копка в петък ще стартира строителството на нов корпус към детска градина "Детски свят" във "Владиславово", съобщиха от пресслужбата на общината. Както кметът Иван Портних обеща, разширението ще включва изграждане, оборудване и обзавеждане на пристройка на два етажа за две групи, нов физкултурен салон и басейн. С това приемът в детското заведение ще се увеличи с 50 деца.

Шест детски градини има в момента на територията на район "Владислав Варненчик" в морската столица. През пролетта там започна изграждането на нова детска ясла, а в петък предстои да бъде направена първата копка на разширението на една забавачките. В строежа ще бъдат инвестирани 1 милион и 200 хиляди лева. Те са предоставени на община Варна с целева субсидия от държавния бюджет. Изпълнителят на обекта "Планекс" ООД е избран посредством обществена поръчка. Очаква се до края на годината община Варна да започне строителството на още три детски градини. Изграждането им ще се финансира от същата целева субсидия, чиито общ размер е 4 милиона лева.

Общината осигурява 175 допълнителни места за прием на деца в детските градини. Това стана след извършване на оптимизация на сградния фонд. В резултат на строителни дейности до края на годината ще бъдат разкрити нови 220 места в детските градини. 90 са местата за децата, родени през 2009 г. (втора група). В район "Одесос" в ЦДГ №16 "Пушкин" (филиал) има 15 места, а в ЦДГ №4 "Теменужка" (филиалът на ул. "Капитан Райчо") - 15 места. В район "Приморски" В ОДГ №9 "Ален мак" (масова група) - 30 места. В район "Младост", в ЦДГ №43 "Синчец" - 30 места. 85 са местата за децата, които  са родени през 2010 г. Почти една трета са в ЦДГ №4 "Теменужка" ( филиалът на ул."Капитан Райчо"), останалите са в ЦДГ №8 "Хр. Ботев" и в ОДЗ №4 "Чайка".

Допълнителните места ще бъдат обявени за информация на родителите в електронния регистър на общината в периода от 19 до 23 август. Подаването на ново заявление с новоизбраните детски градини ще започне от 26 август и ще приключи до 17 часа на 30 август. Резултатите от класирането ще бъдат обявени в електронната система след 19 ч. на 30 август. От общината напомнят на родителите на приетите деца, че срокът за записване е една седмица.