Отново жестоко убийство на делфин край Созопол

Нов случай на зверство срещу морски бозайник

Изверги убиха жестоко делфин и захвърлиха трупа му край къмпинг Градина след Созопол, съобщи Дартс Нюз, цитирайки читател, който изпратил и снимка на мъртвия бозайник.

Очевидецът се натъкнал на зловещата картина по пътя между Черноморец и къмпинг "Златна рибка". Според него делфинът е бил влачен с автомобил над 500 м, тъй като кървавата следа  води точно до мъртвото му тяло.

Шокиращите убийства на делфини не са новост в България. Само през миналото лято бяха открити над 68 мъртви бозайници по плажовете от Бяла до Царево, по данни на РИОСВ - Бургас.

Сред труповете е имало екземпляри от видовете афала, муткур и обикновен делфин, а трупове са намирани във всички крайбрежни общини в териториалния обхват на инспекцията.

Всички морски бозайници у нас са защитени със Закон за биоразнообразието. Те не могат да бъдат преследвани, обезпокоявани, улавяни или убивани. Забранено е и вземането на намерени мъртви екземпляри. В тази връзка РИОСВ е длъжна да съобщава на екологичното министерство за всеки случай на умрял делфин.

Според Закона административните наказания за посегателство срещу делфини варират от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица.

И докато умишленото убийство на морски бозайници е подсъдно и се преследва от Наказателния кодекс, то заподозрени за варварските актове си остават рибарите, коментира Дартс НюсПо техни думи популацията на бозайниците пряко застрашава техния поминък, тъй като делфините късат скъпоструващите им риболовни мрежи и даляни.


За Варна:
Сигнали за бедстващи или загинали делфини може да подавате на 052/63 20 66 в Института по рибни ресурси или на мобилния телефон на Константин Михайлов 0899/063351, както и на Спешния телефон 112.