Описаха апокалипсис, а не могат да се съберат от чужбина

Новините

10-08-2013, 09:44

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Така Борисов обвини управляващите

Върл популизъм ще бъде, ако парламентарните групи на БСП, ДПС и Атака откажат да се съберат още в началото на следващата седмица и да преодолеят ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев върху актулизацията на бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия.

По думите на Борисов, всички са описали президентското вето като „новия апокалпсис" и ако това наистина е така, парламентът трябва да се събере още утре и БСП, ДПС и Атака да го отхвърлят. „И Чобанов, и Орешарски и Йовчев даже се изказаха в този дух - казвам имената само на тези, които ги знам, защото другите са много безлични, че никой не може да ги запомни", коментира Борисов.

Запитан дали в крайна сметка това е чисто политическо действие, бившият премиер отвърна, че всяко действие на политиците е политическо. „Те може на базата на финансово-икономическите разчети на своите експерти да дават мнението си, но щом го дава политик, няма как да не е политическо", обясни Борисов и бе категоричен, че вето за два дни няма да обърка никакви сметки на управляващите.

„Ако не го направят, това значи върл популизъм от тяхна страна. Това значи, че президентът е прав и те искат да му вменяват вина. Защо не искат да го направят", попита той и посочи, че тримата лидери на другите три парламентарни групи няма нужда да си пишат писма, защото са коалиция и могат да си звъннат по телефона.

„Поне малко Орешарски ако е финансист или икономист, както твърди, да даде пари за електронно правителство. Не един, а два милиарда да вземе ще го подкрепя, ако иг даде за енергийна ефективност, например", продължи лидерът на ГЕРБ.

По думите му от медиите се чуват аргументи само в подкрепа на тезите на управляващите, тъй като „99% от пресата са техни и работят в тяхна услуга".

Според бившият премиер другата основна причина за нежеланието заседанието да се свика бързо, освен вменяването на вина на президента, че управляващите „не могат да се съберат".

„Да се съберат утре и да приключат всичко. Обаче не могат, те не са в България, те са по екзотиките и трудно ще се съберат, а трябва да са 121 души", обясни той и добави, че този път Волен Сидеров няма как да избяга и ще докаже, че е патерицата на ДПС и БСП. „Ако Сидеров не влезе и ГЕРБ не влязат, актуализацията не минава и правителството пада. Това също е един политически ход, за да е ясно, че Атака е това, което крепи ДПС и БСП на власт", призна Бойко Борисов.

„Вижте как го командват на конци - една седмица правеше погроми, изведнъж изчезна. Европа се възмути и го прибраха. Сега като почне сезона пак ще го изкарат да плаши хората", прогнозира той.

Според Борисов провокаторите на протеста вече „всеки ден са в Министерски съвет на оперативка", явно визирайки вчерашната среща на премиера Орешарски с представители на февруарските протестиращи.

„Ние постъпихме както повелява демокрация - отидохме на избори и пак сме първа сила, а те с кое морално право управляват", за пореден път в последните месеци попита Борисов. Запитан какъв е бил интересът на ГЕРБ тогава и какъв е сега, бившият министър-председател отвърна, че най-големият интерес на партията му е бил да запази лицето си на „най-демократична партия", като отиде на избори.

Борисов отново подчерта, че теглените от него пари са отишли за инфраструктура, при това само 20% от парите са били на българите, а останалите идват от Брюксел. „Построили сме ЖП линии, магистрали, метро - това сега се материализира", категоричен бе той.

Лидерът на ГЕРБ настоя, че „никога не се е готвел за никакъв пост", тъй като така му се е случвало в живота, че хората са го избирали. „Във всички случаи съм много по-подготвен от това, което има в момента на пазара на труда за премиер", уточни Борисов и отново посочи, че Сергей Станишев е трябвало да оглави правителството, но се е изплашил.

Борисов отказа да отговори на въпроса дали при нови предсрочни избори Цветан Цветанов ще оглави предизборния щаб на партията. „Какво ще правим в ГЕРБ си е лично наша работа. Всеки да си гледа неговата къщичка - телевизия, предаване. Аз не ви се бъркам кой ви е редактор и кой ви пише листата", заяви той.

Не бе подмината темата и за евентуалните разговори с Реформаторския блок. Бойко Борисов бе категоричен, че няма ангажимент към техните лидери, а се е обърнал по-скоро към техните избиратели. „На протестите ходят и наши и техни хора, всички трябва да се обединим, за да свалим това правителство. Факт е, че дълги години побеждавахме БСП където ги хванем сами. Сега пак сме първи, но заедно с ДПС ни трябват партньори, за да ги изравним", пресметна Борисов.

Според него протестите оредяват, защото хората не виждат надежда и алтернатива за промяна. „Не съм им предлагал коалиции и листи. Нищо такова, а само да се даде надежда на хората, че има шанс това правителство да си отиде и да се направи такова, което да е национално отговорно".

Бойко Борисов призова лидерите на партиите в Реформаторския блок да си дадат сметка с кого ще управляват, ако влязат в парламента. „Нека имат не 30, а 110 депутата. Пак ще има трябва подкрепа, откъде ще дойде тя", попита той. „ГЕРБ е партията, която държеше най-строга финансова дисциплина, който построи мечтана от дълги години инфраструктура, която спря проекта АЕЦ „Белене", проекта „Бургас-Александруполис", ACTA", припомни на десните избиратели Борисов.

Щом не искат с нас - нека кажат с кого ще са, длъжни са пред своите избиратели, не пред ГЕРБ, завърши Бойко Борисов./News.bg/