Пристанище и жп гара в общ терминал с държавни, вместо с европари (видео и снимки)

Започва удълбочаването на нулево кейово място на Варна-Запад

Тръгва процедурата по избор на изпълнител за удълбочаване на нулево кейово място на Пристанище Варна-Запад. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Офертите за обществената поръчка са били отворени преди няколко дни. Тя е на стойност 2,5 млн. лв. и ако никой от участниците не обжалва, работа по удълбочаването ще започне веднага.

"С удълбочаването ще бъдат привлечени допълнително около 600-700 хиляди тона течни товари, главно за девненски заводи", коментира транспортният министър, който пристигна за официалното въвеждане в експлоатация на два нови мобилни 63-тонни крана на Пристанище Варна-Запад. Около 9 млн. лв. струва новата придобивка, за която е работено в последните 5 години.

"Много труд беше хвърлен, за да се сдобие пристанището с новите кранове", коментира Папазов и допълни, че покупката е станала възможна в последните дни на временното правителство, когато одобрение дал служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев. Веднага след това процедурата по доставянето е била задвижена. 

Папазов не скри личните си пристрастия към варненския порт, чийто директор бе дълго време. По думите му Пристанище Варна е лидер в инвестирането в инфраструктура и техника. За порта това е третата покупка на кранове от толкова висок клас.  Съвсем наскоро е бил открит и нов склад за митнически товари. 

За ръст на товарооборота от 5-6%, съобщи още министърът. 5,5 млн. тона товари са обработени на Пристанище Варна към 31 юли, отчете и новият изпълнителен директор на порта Божидар Чапаров.

"В Министерски съвет се работи усилено за развитието и изграждането интермодален терминал във Варна", съобщи още Папазов. "Направил съм конкретно предложение за развитието на бъдещия интермодален терминал във Варна, който да включи пристанище Варна – Изток и ЖП гара Варна и те да бъдат обединени в общ комплекс", посочи той. Папазов уточни, че за терминала няма да се ползват оперативни програми или заеми, а ще се изгради със средства на Пристанище Варна, държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и пари от републиканския бюджет. Европари можело да се използват през следващия програмен период, с които да се направи прилежащата инфраструктура на интермодалния терминал.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ