Руснаци местят бизнеса си по морето у нас

Туризъм

09-08-2013, 10:09

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

В Кранево живеят над 60 руски семейства

След като руснаците си купиха луксозни къщи по Черноморието ни, сега местят тук и бизнеса си. Техни фирми се появиха у нас още преди години в големите градове като Варна и Бургас. Сега обаче те превземат и по-малките курортни градчета като Балчик, Поморие, Равда и Кранево, пише в. Стандарт. Първите две руски фирми в Балчик дори вече са факт. Те се занимават със строителство, тъй като интересът на руснаците към българските земи и имоти не секва.

Най-много братушки по Северното Черноморие има в курортното село Кранево. Тук живеят над 60 семейства, разказа кметът на селото Румен Николов. Повечето от тях са около 60 години и са си купили нови апартаменти или къщи. Покрай интереса на руснаците към родното ни море и парцелите по него пък там вече има открити две фирми на руски граждани.
Едната се казва "Олд тауър" и се занимава със строителство. Основаването й е било добре планувано, защото терен за нея е купен още преди години. До момента фирмата е построила и продала малко над 100 жилища. Това обаче е едва една трета от инвестиционния й план. Повечето къщи пък са продадени отново на руснаци.

Със строителство се занимава и другата руска фирма - "Елмаз". Нейният собственик - Анатолий Иванович, дори живее в Кранево. И тази фирма строи кооперации с апартаменти, които продава на руснаци. Тя е изтъргувала около 100 апартамента, каза Румен Николов.