Пожар бушува и под крайезерния път (видео и снимки)

Ще бъдат изпепелени около 50 дка под жп прелеза, точно там където ромите от Максуда горят гуми

Втори голям пожар се разрази във Варна преди часове. След като огнеборци гасиха пламъци, разразили се в сухи треви във вилната зона на жк "Изгрев", стихията обхвана голяма територия и в близост до крайезерния път.

Сигнал за пожара е подаден преди около 3 часа. И в този случай сухи треви с човещки ръст са пламнали на няколко места в участък около 50 дка под жп прелеза преди Гребната база, точно под Максуда. И в момента екип на службата по пожарна безопасност са на мястото и под наблюдението на дежурен офицер се извършва контролирано палене на сухите треви.

„Това е най-удачният начин да се избегне последващ пожар. Иначе след няколко часа пак може да се наложи да идваме”, разясни за Varnautre.bg ръководителят на операцията опасността „спящи” огнища в тревите да пламнат отново и да прехвърлят огъня през жп линията, което е и довело до решението за контролиран палеж. „За разлика от предния пожар, тук територията е такава, че е заключена между два канала, езерото и жп линиите”, обясни още огнеборецът.

И добави, че основната причина за подобни пожари в сухите треви в този район са непрекъснатите огньове, с които ромите от Максуда, горят гуми, с цел извличане на металната тел в тях.

„Много често се налага да идваме тук заради подобни палежи на гуми, а тези дни - и вчера и онзи ден идваха колегите да гасят. В конкретния случай тревите не са запалени по този начин, но ако ги оставим така – въпрос на дни е те отново да пламнат, тъй като на това място често се палят гуми”, коментира пожарникарят.

ВИДЕО