Солниците в Провадия първи в Чудесата на България

Животът

08-08-2013, 09:07

Снимка:

http://www.bgchudesa.com

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варненска област участва с четири обекта, гласуването продължава до октомври

Провадийските солници водят във временното класиране за Чудесата на България. Началото на кампанията бе даден на 2 август и ще продължи до октомври. Гласуването е в два тура. До септември ще се определи топ 20 на обектите, а до октомври - топ 10. До момента за Провадийските солници са събрали 33% от гласуванията. След тях са Долината на тракийските царе с 26% и съкровището от Свещари -7%."Електронната бюлетина" се пуска с имейл, така че няма проблем много хора да гласуват от един компютър, айпад или телефон.

 

Най-старият град на Европа – Провадия-Солницата, е на 6500 години. Точната датировка се изследва от учени в Оксфорд. Проф.Васил Николов от БАН и екипът му проучват древното праисторическо селище, възникнало покрай солта, която навремето е играла ролята на първите пари. Заради нея са се водили войни. В края на миналото лято археолозите попаднаха на древния некропол край селището, където са се извършвали ритуални погребения на владетелите на солта . Тази година разкопките ще продължат отново през август и септември. Ще се проучва светилището, ще продължи работата и по некропола."Провадия – Солницата“ е с ръководител на археологическите разкопки проф. Васил Николов.

 

Чудесата на България е инициатива на вестник "Стандарт" за популяризиране на българските забележителности. Надпреварата е между за 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Варненска област участва в класацията с 4 забележителности. Две от тях са в Провадия -  Солниците и крепостта Овеч. Останалите обекти са нос Свети Атанас край Бяла и средновековният град Кастрици в резиденция Евксиноград.