Слушаме тенорът Камен Чанев в ролята на Радамес

Варна Лайф

07-08-2013, 15:49

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

13 август » Спектакълът на "Аида" е под патронажа на кмета на Варна Иван Портних

На 13 август Опера в Летния театър ще представи „Аида” със звездния тенор Камен Чанев в ролята на Радамес. Спектакълът на „Аида” е под патронажа на Иван Портних – кмет на Община Варна, припомниха от организаторите.

„Аида” е eдно от емблематичните заглавия в репертоара на Държавна опера Варна с дълголетен живот. Проникновената режисура на Кузман Попов, впечатляващата сценография и костюми на Лора Маринова, заедно с интересната и стилна хореография на Калина Богоева, превръщат всеки път този спектакъл във вълнуващо преживяване.

Младата украинка с български корени Аида Швед, чието обаяние варненската публика вече познава, ще пресъздаде образа на етиопската принцеса Аида. За ролята на Амнерис е поканена талантливата и темпераментна солистка на Новая опера Москва Агунда Кулаева. Лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София (2009), тя спечели със своите интерпретации на Кармен и Принцеса Еболи аплодисментите на Опера в Летния театър 2012. Тази година ще се представи в ролята на фараонската дъщеря Амнерис.

Любимият на двете жени Радамес ще бъде изключителният Камен Чанев, едно от големите имена сред успелите български оперни певци по света. Дебютирал с тази роля много млад на българска сцена, той продължава да жъне аплодисменти с нея в Италия, Германия, САЩ, Румъния. Радамес и досега остава един от любимите му герои. За българския артист, особено за тенора, е много по-трудно да се наложи на световна сцена, смята Камен Чанев. Ако за българските баси пътят е утъпкан – знае се, че нашата сила е в басите, то да си български тенор в Италия е развнозначно на това да свалиш италианското знаме и да качиш българското. В Италия тенорът и кафето трябва да са италиански! Камен Чанев присъства постоянно в афиша на най-престижните европейски оперни сцени - Щатсопер Виена, Арена Ди Верона, Римската опера, Театро Лисео, Барселона, Дойче опер Берлин, както и зад океана – в САЩ, Канада, Китай, Япония.

Заедно с прочутия тенор, в „Аида” ще имаме удоволствието да чуем още прекрасните солисти – баса от Софийска опера и балет Ивайло Джуров (Рамфис) и баритона от Държавна опера Варна Пламен Димитров (Амонасро). На сцената ще им партнират солистите на Варненската опера Евгений Станимиров (Цар на Египет), Ирина Жекова (Жрица) и Стоян Финджиков (Вестител).

Спектакълът на „Аида” ще дирижира Борислав Иванов.