Осигуряват на малцинствата и социално слабите в Девня модерни жилища

Новините

07-08-2013, 14:17

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Проектът е пилотен за България и е по ОП "Регионално развитие"

Уязвимите малцинствени и социално слаби групи от населението на Девня ще бъдат осигурени със съвременни социални жилища. Това ще стане по уникален и пилотен за България проект на обща стойност над 1 406 112 лева, съобщиха изпълнителите на проекта. Безвъзмездната помощ е в размер на 1 378 729,40 лева. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Проектът е продължение на усилията на местната власт за постигане на устойчиво социално развитие, чрез реконструкция и обзавеждане на общинска сграда за осигуряване на съвременни социални жилища под наем за хора в неравностойно положение. Това е бившето общежитие на СПТУ към Професионалната гимназия в града.

 

За участие  в пилотния за страната проект са кандидатствали над 80 общини, като одобрените са само 4 – освен Девня, това са и Дупница, Бургас и Видин.

 

Ще бъдат осигурени 33 жилища с различна площ и функционалност. Целта е социална интеграция на настанените в тях лица в риск. На първия етаж ще бъдат обособени 8 апартамента, пригодени за семейства на хора с инвалидни колички, от които 6 двустайни и два тристайни. На етажа ще има и 3 едностайни – тип „Ателие”.

На втория етаж ще бъдат обособени 6 двустайни апартамента, 2 тристайни и 3 едностайни. На третия етаж ще има 6 двустайни, 2 тристайни и 3 едностайни апартамента. Всяко помещение ще бъде осигурено с кухненско обзавеждане, мебели за детската стая, спалня, коридор, оборудване за баня.

Реконструкцията на сградата предвижда изграждане в северозападния ъгъл на нова стълбищна клетка за евентуална евакуация. Ще бъде изграден и външен асансьор за лица с двигателни увреждания и такива с инвалидни колички.

Околното пространство ще бъде облагородено, ще бъдат поставени детски люлки и катерушки и ще бъде обособен паркинг за автомобили.

На приземния етаж е бъде обособен и Център за социални услуги: кухня за приготвяне на храна за 400 души, зала за хранене за 30 души, център за обществена подкрепа – зали за психолог, социален работник, рехабилитатор, лекарски кабинет, манипулационна и др. Обособяването на тази зона не е включено в проекта, а ще се изпълни със средства на общината.

Срокът за изпълнението на проекта „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение на територията на община Девня” е 20 месеца. След това настанените лица ще заплащат наем по наредбата на общината.