14 дами кръстиха бойни кораби за празника на ВМС

Мисия Варна

07-08-2013, 12:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Диана Стоева

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кръщаване на бойните ни кораби

Подобен военен ритуал по присвояване на почетни имена се извършва за пръв път от 28 години

14 жени офицери от формированията на Военноморските ни сили станаха кръстници на бойни и спомагателни кораби в Пункта за базиране във Варна. На специален тържествен ритуал под съпровода на празнични маршове, с шампанско бяха поляти "Искър", "Добротич", "К-н лейт. Кирил Минков", "Балик", "К-н лейт. Евстати Винаров", "К-н I ранг Димитър Паскалев", "Любен Каравелов", "Панайот Волов", "Хаджи Димитър", "Георги Раковски", "Васил Левски", "Стефан Караджа", "К-н II ранг Никола Фурнаджиев" и "К-н I ранг Борис Рогев".

Подобен ритуал по присвояване на почетни имена се извършва за пръв път от 28 години насам и е израз на наложилата се през годините морска традиция. Днешното именуване бе във връзка с предстоящото честване на 134-та годишнина от създаването на ВМС.  Във Варна бе първата част от тази церемония. Утре е именуването на подобни плавателни съдове - корабни катери в Пункта за базиране в Бургас. В категорията именувани кораби няма предвидени за извеждане, заяви командирът на Военноморските ни сили, контраадмирал Румен Николов.

"Имената на бойните ни кораби отразяват националната ни идентичност - изразяват традициите без да са свързани с това кой и как управлява България, а пренасят послания от миналото към бъдещите поколения", заяви в обръщението си към гостите командирът на Пункт за базиране Варна, кап. I ранг Тодор Йотов. По думите му автентичните имена на корабите "Искър" и "Добротич" от 1896 г. ще бъдат предадени на Военноморския музей във Варна.

Една от проявите, която е част от честванията за Празника на военните моряци, традиционно провеждани през втората седмица на август, е ритуалът по именуването на кораби от Пункт за базиране Варна.

Началото на българския военен флот е поставено на 12 август 1879 г., когато в Русе за първи път след Освобождението от османско иго, българският военноморски флаг се развява надподарените от Русия четири парахода, една шхуна, седем парни катера, една баржа и пет гребни лодки.

Тези лодки влизат в строя на новосъздадения ни флот с техните руски имена. С тези имена те участват в Сръбско-българската война, въпреки че руските офицери напускат Дунавската флотилия и Морската част. Едва след потушаването на бунтовете на българските офицери - русофили, с Приказ по Военното ведомство от 10 май 1887 г. всички подарени от Русия плавателни съдове получават български имена.

С този акт се поставя началото на традицията българските военни кораби да получават имена, с които да се демонстрира тяхната национална идентичност като част от Българската армия. В това начало се очертават две основни линии. Първата - да се припомня за величието на България по времето на успешните нейни владетели: хан Крум, цар Борис I - Михаил, цар Симеон Велики, цар Иван Асен I. А втората е да се отдаде почит към идеолозите и деятелите на национално-освободителното движение на България - Георги Раковски и Любен Каравелов, войводите Хаджи Димитър, Стефан Караджа, поетът-революционер Христо Ботев, Апостола на свободата Васил Левски и смелата българка Райна Княгиня.

По време на Първата световна война в българските ВМС се поставя началото и на още една традиция в именуването на плавателни съдове, а именно да се популяризират имената на военновременни и мирновременни флотски герои.

Тази традиция се запазва и след 1944 г. При именуването на миночистачите в дивизиона противоминни кораби, създаден през 1970 г. във Военноморска база Варна върху бордовете на три от тях са изписани: "Капитан-лейтенант Кирил Минков" и "Капитан-лейтенант Евстати Винаров" - създател на първата българска морска мина и "Капитан I ранг Димитър Паскалев" - активен участник в следвоенното миночистене на черноморските фарватери.