Общината вади над 1 милион лева за ремонти в 28 училища

Мисия Варна

07-08-2013, 10:56

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесия 22: Тръгва конкурс за шеф на образователната дирекция

До седмица ще бъде изготвена справка за необходимостта от обновяване на хоризонталната маркировка по пешеходните пътеки

През август летни ремонти се извършват в 28 от училищата във Варна. Инвестицията на общината е за 1 172 525 лева. Най-сериозни са вложенията в сградата на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров", където ще бъдат поставени хидроизолация и топлоизолация за 170 000 лева. Ремонти за над 100 000 лева се извършват в СОУ "Гео Милев". Там ще бъде обновен покривът над физкултурния салон и над административната сграда. В процес на преустройство е актовата зала на училището, ремонтира се и училищният стол. 

През това лято ще бъдат обновени покривите на шест варненски училища. Около 250 000 лева ще струва ремонтът на покрива на средношколското общежитие. Основно училище "Кирил и Методий" ще посрещне учениците на 15 септември с обновена фасада. Три основни училища "Захари Стоянов", "Никола Вапцаров" и "Христо Ботев" ще започнат новата учебна година с ремонтирани физкултурни салони.

През това лято ще бъдат обновени много класни стаи и специализирани кабинети, ще бъде подменена дограмата, а в някои сгради ще бъдат изградени пожароизвестителни инсталации. Продължава изграждането на многофункционалната спортна зала в СОУ "Елин Пелин". По договор строителството й, възлизащо на 1 милион лева, трябва да приключи в средата на октомври.

Очаква се летните ремонти във варненските училища да приключат навреме - до началото на новата учебна година. Според новоназначения директор в общинската дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" Лилия Христова, акцент трябва да се постави не само върху ремонта на училищата, но и върху сигурността на децата след като излязат от училищния двор. Очаква се до седмица да бъде изготвена справка за необходимостта от обновяване на хоризонталната маркировка по пешеходните пътеки и за обезопасяване на тротоарите с предпазни колчета.