Сменят 20% от електромерите с "умни", но с европари

Животът

07-08-2013, 10:26

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Според "Енерго-Про" и сега месечните отчети дават реална представа на клиентите за разходите им за ток

Енергодружествата няма да са задължени да сменят 80% от сегашните електромери с "умни" до 2020 г., както се изисква от европейската директива. Това реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В противен случай само от това цената за достъп и разпределение до мрежата трябва да скочи с до 50% в рамките на следващите пет-шест години. Решението е взето в края на юли, но беше оповестено в началото на тази седмица, пише вестник Монитор.
Въпреки това от ДКЕВР са препоръчали на ЕРП-тата да сменят не по-малко от 10% и не повече от 20 на сто от уредите, но това да стане с пари по европейски програми и да не води до увеличение на тарифите.
За територията на цялата страна става въпрос за общо 3 875 550 електромера. При това положение цената на мрежовата услуга за клиентите на ЕВН би скочила с 35%, на „Енерго-Про” – с 44%, а на ЧЕЗ – с 49 на сто. За подмяната само на 20% на уредите, каквато е препоръката на ДКЕВР, ЕРП-тата ще трябва да търсят от еврофондовете 111 млн. евро.
И трите енергодружества са категорични, че разходите за преоборудването с умните машинки са в пъти по-големи от ползите. Според „Енерго-Про” и сега месечните отчети дават реална представа на клиентите за разходите им за ток. От дружеството отново са предупредили ДКЕВР за възможностите за манипулиране на интелигентните уреди, както и в
по-високите разходи за поддръжката им заради често авариране
На фона на кризата в енергетиката и проблема с удържането на цените решението на ДКЕВР е добра новина за крайните клиенти. В противен случай последното намаление на тока с под 5% ще бъде елиминирано още догодина.