"Червените" в съвета се разцепиха

Отново неуспешен опит да изберат шеф на комисията по младежки дейности и спорт

Разкол в "червените" редици лъсна по време на третия опит да се избере шеф на комисията по младежки дейности и спорт към местния парламент на Варна. Първото предложение за председател дойде от съветника на БСП Аврам Тодоров, който издигна Светлана Такева. Номинацията дойде с думите: "Ясно ми е че това е "Арията на обречените", но все пак ще предложа кандидатура". За разлика от предишната сесия, този път Такева не си направи отвод, в полза на съпартиеца си Огнян Кънчев. Неговата кандидатура изобщо не бе издигната.

Второто предложено име, както и миналия месец отново бе това на Благомира Александрова от групата на Янко Станев – СДС-ДА. Номинацията дойде от Ради Радев. Преди да предриемат гласуване, съветници изразиха желание да чуят концепциите за работа на кандидатките.

"Най-важното  е комисията да работи по правилника. Не е работила отдавна и ще трябва да се свърши много работа, за да тръгнат нещата нормално  в комисията. Иначе моята работа я познавате", каза Такева.

"Съгласна съм с госпожа Такева, че ще има много  работа и аз съм готова да я върша", изказа се и другата претендентка за поста. Александрова уточни, че не била емоционално обвързана с нито един спорт и нямала лични интереси в нито един клуб, което гарантирало безпристрастие в работата на комисията.

Изненадващо думата взе Огнян Къчев от БСП, който на предходната сесия също като Александрова не успя да събере необходимите гласове за да оглави спортната комисия. "Нямаше да вземам думата, но като чух изказванията на кандидатите, не се въздържах. От казаното не чухме, концепции за бъдещата им работа. А както забелязвате моята кандидатура не е издигната. Не че не можеше да се издигне, но има политическа договореност между някои хора, който дори в момента си говорят", каза Къчев, поглеждайки Янко Станев на първия ред и току що настанилия се до него Аврам Тодоров.

"Извинявам се на спортната общественост, заради това което се случва. Че назначението е политическо решение, а не в полза на спортните среди. А да не забравя да спомена и че пощенската ми кутия се задръсти от еднотипни писма от спортни клубове, които подкрепяли една от кандидатурите", завърши Къчев.

"Съветът е политически орган, и е нормално да взема политически решения", контрира Тодор Мутафов. "Вярно е, че е политическо решението за избор на председател, но трябва да изберем човек, който да бъде приет от обществеността, а не да сътворим варненски вариант на Делян Пеевски", не му остана длъжен Ивайло Митковски.

В разгара на дебата някои от съветниците се пошегуваха, че изборът на шеф на комисията наистина щял да се окаже "Ария на обречените". "Аз да вметна нещо", ни в клин ни в ръкав взе думата и председателката на културната комисия и шефка на Операта Даниела Димова. "Не е по темата, но да ви кажа, че такава "Ария на обречените“ няма", каза Димова. През бурния смях тя уточни, че имало "Ария на клеветите".

Междувременно Аврам Тодоров напомни, че за да бъде гласувана за председател, Александрова първо трябва да е член на комисията по младежки дейности и спорт, какъвто тя не е. Последва гласуване, което обаче не успя да събере нужните гласове, за да влезе в състава на комисията. Последва оспорване и повторен вот, но Александрова така и не успя да събере повече от 24 "за", при необходими поне 26.

Другата мераклийка за шеф на комисията също не събра нужните гласове. Така "Младежки дейности и спорт" отново остана без председател.

Служебен председател смятал да назначи шефът на местния парламент Иван Луков, обяви самият той. "Така комисията ще може да заработи, а наесен пак ще избираме", каза той.

Без дебати и конкуренция друг съветник от групата на Янко Станев пое социалната комисия. За неин председател бе избрана Медиха Хамза.