Сесия 22: Тръгва конкурс за шеф на образователната дирекция

Мисия Варна

06-08-2013, 10:11

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Местният парламент гласува промени в администрацията и пак шефове на комисии

9.45 Започна 22-то пленарно заседание на Общинския съвет. 

10.00 След като гласуваха дневния ред, съветниците започнаха да задават въпроси на кмета. Пръв беше Пламен Начков от БСП, който благодари за това, че след негов сигнал спешно е била запълнена опасна дупка на ул. "Шипка" и добави нова: половин квадрат кратер на ул. "Иван Вазов" и "Петър Енчев". 

Андрей Василев от "Нашият град" попита за какво се харчат 50-те % от концесионните такси на варненския плаж, които по закон постъпват в местния бюджет. Каква е съдбата на проекта за сепаратор на отпадъците в Шокъровия канал, попита още той. 

Огнян Кътев от БСП оповести, че отново са започнали процедурите по завършване на проточилия се близо 9 години Зелен регистър на града.

Петя Хараланова от протестиращите поиска да бъде оповестен договорът за наем на детския кът в Морската градина.

Маргарита Атанасова - отново от протестиращите, алармира за занемарена площадка в кв. "Младост" и връчи ваза и диплом на Андрей Василев, който освен съветник е и прокурист на фирмата, стопанисваща варненския плаж. Оказва се, че той осигурил достъп и специално място за хората в увреждания  на централния плаж. 

Представител на училищното настоятелство на ОУ "Захари Стоянов" поиска спортната зала в сградата, която със скандали школото дели с Математическата гимназия, да бъде преградена на класни стаи - строителните работи настоятелството можело да поеме за своя сметка.  По темата кой е виновен и кой трябва да понесе отговорността за нестихващото противоречие между двете училища.  Накрая Станев предложи да се наеме социален посредник, който професионално да помири буквално воюващите страни. 

Таня Парушева от "Нашият град" попита кой и как е разрешил поставянето на палатката в кръговото движение на жп гарата. Според нея тя пречи на видимостта на кръстовището и руши публична собственост. Другият й въпрос беше свързан с протеста пред Евксиноград и блокирането на пътя за курортите. Според нея това наложило автобуси с туристи от и за летището да обикалят през Аладжа манастир и Виница, а пътуващи за работа варненци са чакали с часове да стигнат до комплексите.

Представител на протестиращите се изказа против назначаването на Лилия Христова за шеф на дирекция "Образование и младежки дейности". Според него тя е заела поста без конкурс, няма нужния образователен ценз, а из публичното пространство се разпространяват доста притеснителни факти за миналото й.
Липса на нужната квалификация е и аргументът на протестиращите срещу избирането на Благомира Александрова за шеф на комисията по "Младежки дейности и спорт", както и срещу Пламена Маринова, назначена вчера за зам.-кмет по юридическите въпроси.

Кметът Иван Портних започна отговорите си от темата с Шокъровия канал: парите са заложени в бюджета - ще проверя на какъв етап е проектът и ще отговоря писмено, каза той.

За протеста пред Евксиноград: "В последните месеци община Варна е толерантна към всички прояви на обществено недоволство. Разреших протеста пред резиденцията, но с изричното условие за спазване на законовия ред и категорична забележка да не се допуска затваряне на пътя - това е вредно за един сектор, важен за региона, какъвто е туризмът.
Палатката на гарата, според кмета, е абсолютно незаконна там и опасна за лицето, което я обитава. "Издирваме човека, за да говорим с него", каза Портних.
Лилия Христова е назначена до провеждането на конкурс, който ще бъде обявен днес, заяви кметът. Конкурси ще бъдат обявени и за дирекциите по "Култура" и "Здравеопазване", както и за "Младежки дейности и спорт", която ще бъде обособена. Обещал съм конкурсно начало и така ще бъде, отсече Портних.

Казусът с училище "Захари Стоянов" не е лесно решим, но не спираме да работим - няма как да си крием главата в пясъка, 15 септември наближава, първият учебен ден трябва да започне нормално, обеща кметът.

В отговор на упрека, че още не е издал заповед за забрана за движение на автомобили в Морската градина Иван Портних каза: "Влизането на коли в парка е недопустимо, убеден съм в това. Но спирането на движението е процедура, която трябва да спазя. Лесно е да се издаде заповед, колкото да се каже, че е издадена такава и тя да падне в съда, (както стана с последната, издадена от Кирил Йорданов, която беше отменена от съда дни след избирането на Портних за кмет). В парка вече работят 37 полицаи, те санкционират нарушитеите, паяците работят също и се прави всичко, за да спре безобразието с колите в Морската. Проблемът ще бъде решен трайно, каза кметът.

11:00 Скандално гласуване провокира Аврам Тодоров от БСП. Той реагира срещу предложението да бъдат отпуснати за започващия след 20 дни във Варна Фестивал на анимационните филми. Мотивът му беше, че харчът не е обсъден на комисия по финанси и бюджет. В защита на предложението се изказа проф. Анри Кулев. Той трудно скри възмущението си, че то се дискутира едва сега при положение, че е писал многократно до бившата шефка на дирекция "Култура" и не е получил отговор. Кулев помоли Общинският съвет отсега да реши иска ли този фестивал за догодина, за да не се стига до положението да виси на косъм след като е направена селекцията, поканени са световни творци и е свършена много работа. Шеговит цитат на Уинстън Чърчил, с който гостът завърши изказването си, ядоса групата съветници от БСП. Последвалото гласуване отхвърли предложението, но то беше оспорено и при новото гласуване с 31 гласа "за" и 3 "въздържал се" парите бяха отпуснати. 

Малко по-късно съветниците гласуваха и окончателното одобрение за отпускането на парите за линейния ускорител, след което излязоха в почивка.