Малки занаятчийски истории

Животът

05-08-2013, 11:26

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панаирът на занятите "Булгарика"

ВИДЕО: Само за часове дървото оживява в ръцете на местни майстори резбари

Дърворезбари, иконописци, стъклари, тъкачи - такива хора могат да се видят тези дни в Морската градина на Варна на Панаира на занаятите. И всеки от тях си има по някоя история. 

Петко Петков от Варна се занимава с дърворезба от 35 години. "Откакто се уволних от казармата, все с това се занимавам. Богат не съм станал, но си харесвам работата. Легнала ми е на сърце", разказва варненският занаятчия. Пана, часовници, икони и цели картини от дърво са изложени на щанда на майстора. Докато няма клиенти, Петко работи върху новото си творение. Само

за часове поредното парче дърво оживява

в ръцете му. "Тази не е толкова сложна и ще ми отнеме малко време. И цената й ще е по-ниска", казва Петко, показвайки това, с което се занимава в момента. 

И българи и чужденци купуват дърворезбите на майстора. Някои за подарък, други за спомен. "Хвърлят се на големите пана, ама като видят цените и се отказват. Купуват по-евтини неща", разказва майсторът. 

Малките резбовани пана вървят по 90-100 лева. Има и по-големи, съответно на по-високи цени. Най-скъпото на щанда на занаятчията е огромна картина на Св. Георги от дърво, с хиляди детайли, която е изработвана в продължение на 3 месеца. Цената й е 1800 лв. и за нея така и още не се е намерил купувач. 

"Най-скъпото, което съм продавал е едно пано за 1200 лв. Беше преди години, една българка, омъжена за италианец хареса паното и не се подвоуми да го купи", припомня си Петко. 

Цените на дърворезбите се определят, не само от големината, а и от сложността. Някой неща стават за ден - два, други за месеци, разказва варненският резбар. 

Медальон от иконописец, вместо китайска дрънкулка

Да купиш пъстър медальон, изработен от иконописец вместо китайска дрънкулка за същите пари - се оказва възможно. Румена Пенчева е дърворезбар и иконописец, но докато чака клиенти на щанда си изработва малки фигурки от моделин. С хирургична точност варненката пресъздава детайлите върху малките фигурки.

СНИМКИ 

Шарените медальони хващат око отдалече. Особено на децата. Цена от два лева за фигурка от моделин се равнява на цената на китайска дрънкулка. Тези обаче са излезли от ръцете на местна занаятчийка и оживяват буквално пред очите на минувачите.

Покрай шарените медальони, клиентите разглеждат и останалите неща на щанда на Пенчева. Резбовани кутии, рамки за огледала и пана са излезли изпод ръцете й, а  иконите й са достойни за всеки дом и храм.