Четири фирми на търг да ремонтират центъра на Варна

Ако няма обжалвания, строителните работи могат да започнат през септември

Четири фирми са подали документи, за да участват в обществената поръчка за ремонт на пешеходната зона на Варна, научи Varnautre.bg. Строителните работи са по проект на Община Варна “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна” по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда” на оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г.”. В него са включени общо 11 обекта, чийто ремонт "цели подобряване на физическата и жизнена среда във Варна като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и постигане на устойчиво социално-икономическо развитие".

Пешеходният ринг (наричан от старите варненци "гезмето") е разделен на 11 отделни строителни обекта: от Градска градина (зад Операта) през Площад „Независимост” (Поземлен имот 10135.1507.3) и бул. "Княз Борис I" до хотел "Черно море, градинката "Севастопол" и бул. "Сливница", раздеlен на 3 части - от бул."Княз Борис I" до ул. „Петко Каравелов”; от ул. „Петко Каравелов” до ул. „Стефан Караджа”; от ул. „Стефан Караджа” до ул. „Славянска”, от ул. „Славянска” до бул. „Приморски”. Следващите обекти обхващат площад „Митрополит Симеон“, ул. „Преслав“ от бул. „Княз Борис І” до ул. „Хан Аспарух”, отново ул. „Преслав“ - от ул.„Хан Аспарух” до ул. „Одесос” и ул.”Сан Стефано”, разделена на две - от ул. „Одесос” до ул. „Граф Игнатиев” и от ул. „Граф Игнатиев” до бул. „Приморски”.
В тези зони ще бъдат отново оформени зелените площи, парка и градинките, ще бъдат положени павета, плочки и асфалтова настилка, ще се изградят детски площадки и места за отдих и развлечения, ще бъде подменена електрическа и ВиК инсталацията, ще бъде монтирано ново осветление.
Всяка от кандидатсващите фирми може да участва за една или повече от обособените позиции. Общата стойност на инвестицията е 7331012.45 лева без ДДС.
Община Варна успя да спечели парите по оперативната програма още през януари 2013 година, дни преди затварянето на процедурата след спешна намеса на настоящия кмет Иван Портних, тогава шеф на комисията по "Финанси и бюджет" в Общинския съвет. Обществената поръчка за избор на изпълнител беше обявена още през март, но спряна от временния кмет Христо Бозов. Мотивите за това така и не бяха оповестени, но забавянето попречи да бъдат обновени още преди този сезон най-опасните участъци от бул. "Княз Борис I".
Очаква се в сряда да пристигне експерт от столицата, който да оцени техническите характеристики на подадените оферти, а до 20 август да бъдат избрани изпълнителите по отделните позиции. Така на практика оновяването на централната част на Варна може да започне още през септември. Срокът за приключването му е 450 дни от датата на подписване на договора. Амбициите на кметската администрация обаче са още за следващото лято пешеходната зона на "Княз Борис I" да е неузнаваема.