Удариха "готвачи" на дрога и група източила 1,5 млн. лв ДДС (видео)

Крими

02-08-2013, 16:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дилър на хероин задържан на ул. “Петко Напетов“

"Готвачи" на амфетамини се оказаха с белезници след специализирана акция на варненската полиция.

Двамата химици, забърквали синтетичната дрога в различни квартири във Варна. Тандемът бил следен от служителите на реда, преди да бъде заловен в момент на прозиводство на пико, съобщи на брифинг във Варна главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

И двамата задържани са с криминално проявени. Единият е с условна присъда за същото престъпление. Миналата година двамата също са били задържани за производство и разпространение на наркотици, каза още Лазаров.

Арестуваните са сменяли постоянно адреса, на който са готвели дрогата. Полицаите са ги хванали с 30 грама наркотично вещество. На ден лабораторията е можела да произвежда големи количества от забранените субстанции, които веднага тръгвали към пазара.

Един грам от амфетамините, които се произвеждали, се продава за 50 лева. Полицията във Варна е проверила три апартамента. В два от тях са живели задържаните лица, а единият е бил използван за прозиводство. В апартаментите са открити лекарства, химически вещества, киселини, с които са произвеждали дрогата. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Предстои да им бъде поискана мярка за неотклонение от 72 часа и повдигане на обвинения.

Трима души са арестувани за източване на ДДС в Добрич, съобщи още главният секретар на МВР. Задържаните са нанесли щети на бюджета чрез фалшиви документи за 1,5 млн. лева. Те точили ДДС за търговия със зърно. Сумата, с която е ощетена държавата е "заработена" само за седем месеца. Арестуваните са използвали над 10 фирми за престъпното деяние. Лазаров добави, че тримата са работили и с помагачи.

Образувано е досъдебно производство за избягване и неплащане на ДДС в особено големи размери чрез неистински документи. В момента се осъществява активен контрол и се проверяват силози и помещения за съхранение на зърно за недопускане на подобни престъпления. Материалите по случая са предадени на Окръжна прокуратура-Варна.

Пълен видеозапис на брифинга