Закриват сметището във Въглен

Сметта ще бъде депонирана в нова клетка

Преустановяване експлоатацията на действащото Регионално депо за неопасни отпадъци не по-късно от 30 август, предлага експертна комисия изследвала състоянието на сметището. Специалистите извършиха проверка на място и анализираха фактическото състояние. 

Днес стана ясно още, че зам.-началникът на ДНСК инж. Георги Даракчиев е насрочил за 19 август комисия за приемане на обект - депо за неопасни отпадъци, в имот от 28 декара, съседен на сега действащото сметище. Целта е сметта да бъде депонирана в новата клетка до 1 януари 2015 г., когато трябва да бъде заработи Регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав.

При извършване проверката на място, комисията е установила, че към настоящия момент приемането на отпадъци в обекта продължава. Видимо тялото на депото представлява неустойчива форма. Откосите на депото са опасно стръмни и визуално може да се констатира откос около 70 градуса, което е далеч от предвидения откос в проекта 30 градуса.

Съществува потенциална опасност от срутване на пластове с отпадъци. Най-застрашително изглежда натрупването в частта над ретензионния басейн.

Поради нестабилната форма не се спазва технологичният план за уплътняване на отпадъците и ежедневно запръстяване в пълна степен, като съществува потенциална опасност за живота и здравето на работниците, обслужващи механизацията.

Съществува потенциална опасност от скъсване на изолационни слоеве и замърсяване на подпочвени води. Подпорната стена е изчислявана за по-малко натоварване и е възможно да се скъса и да се разруши тялото на депото с всички свързани с това отрицателни последици върху околната среда и здравето на живеещите в района на с. Въглен и с. Яребична, както и по поречието на дерето - приток на река Батова.

Голяма част от предвидените по проект общо 36 габиони за отвеждане на биогаз от тялото на депото са затрупани с отпадъци или с нарушена проводимост. 

На база тези факти комисията е установила критична ситуация, водеща до практическа невъзможност от продължаване действията по експлотация.