Безплатни тестове за СПИН вървят в комплект с презервативи

Животът

02-08-2013, 12:40

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Мобилните кабинети за безплатни изследвания ще са разположени на пл. "Севастопол" от 19:00 до 22:00 ч. и на Крайбрежната алея в от 20 до 23 часа

Лятна антиСПИН кампания започна във Варна. Мобилни екипи вече изследват безплатно ХИВ/СПИН и Хепатит В и C.Първите двадесет души вече минаха през мобилния кабинет пред сградата на общината. Буквално за минути излизаха резултатите, а всеки който се подложи на изследването получи и безплатни презервативи. Кондоми и брошури  раздават из целия център и доброволци, участващи в кампанията. 

Идеята е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и грижата за собственото здраве и това на партньора.

На 2, 3 и 4 август мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще бъдат разположени на пл. "Севастопол" от19:00 до  22:00 ч., на Крайбрежната алея в Морската от 20 до 23 часа. 

Организатори на кампанията са Община Варна и Регионалната здравна инспекция. Техни партньори са неправителствени организации и доброволци – ученици и студенти.
Пет нови случая на ХИВ-позитивни са регистрирани за първите пет месеца във Варна.
Официално регистрираните с ХИВ/СПИН е 1708, като от началото на годината са открити 78 нови серопозитивни. Над 10% от новооткритите случаи са сред чужденци, които пребивават в страната.