Делят Варна на два избирателни района

Мисия Варна

02-08-2013, 08:18

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

в."24 часа"

Всичко от Автора

Новият Изборен кодекс ще е приет до декември

Каквато и да е системата, по която ще гласуваме за депутати, и независимо кога ще е първият вот по новите правила, управляващите са решили да разделят Варна на два избирателни района, пише в. "24 часа". В момента оттам влизат 16 народни представители. Най-вероятно половината ще се избират от града, а останалата - от Варна-област. Такова е делението и за Пловдив.

Чисти мажоритарни избори със сигурност няма да бъдат въведени, но ще има засилен мажоритарен елемент. Вариантите са 2 - сегашната чиста пропорционална система, обогатена с преференции без праг на пренареждане, или т. нар. смесена (германски модел). При нея половината влизат от партийна листа, другата половина - мажоритарно. Втората е по-сложна и ще изисква специални разяснения за избирателите, което дава лека преднина на първата.

Каквото и да се реши, ще искаме гражданите да са максимално улеснени и със системата да повишим активността им, обобщи зам.-шефката на парламента Мая Манолова, която оглавява и специалната комисия за кодекса.

Електронно гласуване няма да има

Според управляващите то създава предпоставки за контролиране на вота и повлияване на гласоподавателя, преди да упражни правото си чрез интернет. Електронното гласуване е неизбежно, но не му е дошъл моментът, е становището на мнозинството в НС. Сега акцентът бил да се предотврати купуването и контролирането на вота и изборните манипулации.

Именно това е целта на ремонта на кодекса, наред с опростяването на правилата, което да вдигне активността.

Сигурно е, че и занапред бюлетината ще е интегрална. От ГЕРБ предлагат за всяка партия и коалиция да се гласува с отделна, както в зората на демокрацията. Броят на народните представители няма да бъде намален, няма да се ограничава броят на мандатите им (например до 2 последователни), нито пък ще им пада имунитетът. Няма да има задължително гласуване, образователен ценз за избирател/избиран, нито отзоваване на депутати.

През август комисията “Манолова” ще пише варианти на текстовете в суров вид, а през септември, най-късно до началото наоктомври те ще бъдат обсъдени и гласувани във временната комисия. Така до 15 октомври проектът влиза в правната комисия и пленарната зала, а в края на годината ще има нов кодекс.

По 2 машинки в секция - за вот и за личната карта

По два терминала, наподобяващи банкомати, ще има в избирателните секции, ако управляващите намерят пари. С едната машина ще отбелязваме гласа си. Освен че той остава в софтуера, от терминала ще излиза и бележка, която да пускаме в урната вместо бюлетината.Другата машина пък ще ни идентифицира като гласоподаватели, като сканира личната ни карта. “С едната се избягват машинациите при броенето на бюлетините, а с втората - отчитане на вота на мъртви души, който ще бъдат на практика сведен до нула. Този вариант ще гарантира максимална честност, макар че е скъп и труден за реализация. Разчитам, че има български фирми, които ще могат да изработят машини, подходящи за гласуване в наши условия”, обясни вчера пред "24 часа" Мая Манолова.

Този тип гласуване ще замени изцяло традиционното - с бюлетини, или ще се въведе на места като експериментално. Машинното гласоподаване ще повиши избирателната активност, защото много хора ще бъдат заинтригувани от факта, че за първи път ще го правят по този начин, сигурна е Манолова. При варианта две машини в секционна комисия ще бъде намален броят на членовете на СИК.

Море от идеи: държавата да плаща по 10 лева на глас

130 становища от граждани, организации, движения и партии за промени в изборните правила са постъпили в комисията “Манолова” от 19 юни досега. Сред по-атрактивните са:

- Да има финансови стимули за гласуване - всеки участник във вота да получава по 10 лева на адреса си затова, че е изпълнил изборния си ангажимент;

- Не одобрявам никое от предложенията - такъв надпис да има на бюлетината, съответно да излиза на екрана при машинно гласуване;
- Ако не отпаднат хартиените бюлетини, те да бъдат фабрично номерирани със серийни номера (пълни и частични) и полиграфическа защита;
- Камери във всички избирателни секции;
- Да има публичен сайт, свързан с всички машини в избирателните секции и виртуалната урна от онлайн гласуването, отразяващ в реално време броя на далите глас във всички избирателни секции;
- Намаляване на прага за влизане в Народното събрание на 2 процента;
- Всеки отделен избирател да може да обжалва актовете на ЦИК;
- Забрана за излъчване на платени репортажи по време на предизборната кампания

Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание и шеф на комисията за изработване на нов Изборен кодекс:

- Г-жо Манолова, накъде клонят везните за системата? Смесената ли е най-вероятна?

- Едно е сигурно - че избирателната система ще бъде със засилен мажоритарен елемент. До момента комисията проведе 9 публични обсъждания, 3 от които - в широк формат. Имаше срещи с ЦИК, Сметната палата и ГРАО по темите за равнопоставеност на субектите в изборите, медийното отразяване, финансирането на кампаниите, машинното гласуване и списъците, промените в структурата и функционирането на изборната администрация.

Везните на предпочитанията клонят към пропорционалната система с преференции, и смесената - така наречената германска. И ГЕРБ са внесли смесената, макар и в осакатен вид. Видяхме, че такава с 31 избирателни мандата не работи, така че да повтаряме вече допуснати грешки, няма никакъв смисъл.

- А колко ще са мажоритарните кандидати?
- Ако ще има смесена система, може да са 120 района, които да бъдат приблизително еднакви по избиратели, за да има реален смисъл от мажоритарния вот.

- Прекрояване на МИР на 120 вместо сегашните 31 района?

- При смесена система вероятно ще е така. Но тук ще помогнат и специалистите.

- Гражданското общество и опозицията все повече ви натискат да фиксирате кога ще бъдат следващите избори. И да не тупате топката с протакане на новия кодекс.

- Ние работим ритмично, няма да почиваме и през август. В комисията за изработване на Изборния кодекс сме си поставили амбициозната задача този месец да напишем в конкретни текстове варианти на изборните правила. Колкото до това кога ще бъдат следващите избори, според мен за момента не може да каже нито Сергей Станишев, нито Бойко Борисов, нито протестиращите около парламента. Това зависи от много неща, най-вече как правителството ще си върши работата през есента и зимата.

Аз съм оптимист за съдбата му, тъй като то е първото, което приема предварително начертаната си програма, а и нашата предизборна, точка по точка. Всеки законопроект и акт на правителството са за решаване на конкретни проблеми на хората. Надявам се, че ще го оценят.

- Питах ви какви варианти за избори чертаете в БСП, понеже вчера Янаки Стоилов призна, че имате готовност бунтът да продължи и да се модифицира наесен от политически към социален и икономически.

- Да, предполагам, че хората ще протестират през есента, защото доходите са страшно ниски, проблем е безработицата, ще дойдат високите сметки. Ние ги намалихме, продължаваме битката срещу монополите с подготвяне на законодателни инициативи, които да защитават гражданите, включително от банките. Надявам се това да повлияе конкретно върху положението на хората, но наистина зимата има повече предпоставки за протести, отколкото лятото.

- Имате ли нагласа за промяна и в конституцията, за да реализирате някои от предложенията до комисията?

- Не, нямаме конституционно мнозинство. Нереалистично е, а и ще се проточи във времето.