Лято е! Пазете доброто настроение и вещите си!

Крими

01-08-2013, 15:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варненската полиция съветва как да се опазим от криминалния контингент през летния сезон

Лятната суматоха е любимо време за всички. Не бива обаче да се  забравя, че това е удобен момент и за криминално проявени лица, предупреждават от Областната дирекция на полицията във Варна. Контингентът използва различни средства и методи за своята "работа и прехрана". Крадците се възползват от летните жеги, лежерното настроение и разсеяност  на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка; дебнат за оставени без надзор вещи на плажа, в  заведения за хранене и барове; внимателно следят за автомобили, оставени на неохраняеми паркинги и пълни с "плячка".

Голямата жътва е през лятото. Навалицата около пазарите и местата за масово събиране на хора, плажовете, крайбрежните заведения и нощните барове са стратегически цели за практикуващите "свободни" професии представители на криминалния контингент. Малките улички и тъмни, неохраняеми, места, на които има паркирани коли, от своя страна, са предпочитани за автоджамбазите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за прохладна почивка под сянката на някое дърво.

Обикновено обирите са в магазини за дрехи и обувки, търговските центрове, в пиковите часове на градския транспорт по време на качване и слизане, по време на пътуване.Криминалистите  препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност при пазаруване и съхранение на ценните вещи.

Оставени в купето на автомобила пакети и чанти с покупки и подаръци, ценни вещи, като преносими компютри, телефони, таблети и други, неизбежно привличат вниманието на крадците. С цел да избегнете горчивия опит и неприятни емоции от разбит и повреден автомобил, не оставяйте такива предмети в автомобила. Или поне се постарайте те да са добре скрити и незабележими, за да не стават предпоставка за повреда на вашата кола.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка.