Купуват линейния ускорител с икономии

Общината съфинансира довършването на бункера и доставката с 1.3 млн. лева

Община Варна ще отпусне 1.3 млн. лева за съфинансиране на важна здравна придобивка в града.

С пари от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", предназначени за ремонт и дооборудване на болници в градове с население над 100 000 души, ще бъде довършен бункерът в онкоболницата в Аспарухово и ще бъде закупен линеен ускорител за лечение на ракови заболявания. Това ще стане, ако болничното заведение получи обещаните от министерството 2,6 млн. лева по европрограмата, спестени от други проекти в страната.

Общо 148 милиона лева даде предишното правителство за ремонти, ново оборудване и изграждане на онкологични кабинети на болниците в страната, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“. Настоящият министър на здравеопазването Таня Андреева устно потвърдила ангажимента за парите за новия ускорител във Варна, съобщи днес новоназначеният зам.-кмет по здравеопазването Лидия Маринова.

За целта до 8-и август онкоболницата трябва да е готова с проекта и документацията, включваща и съгласието на общинския съвет към европарите да бъдат добавени и 1.3 млн. лева от местната хазна.

Заедно с това решение местният парламент ще трябва да одобри и 80 хил. лв. за вече работеща в Тубдиспансера апаратура. Техниката, която се използва в клиничната лаборатория, е за 92 хил. лв, но досега от кредита, теглен през 2010 г., са изплатени едва 12 хиляди и здравното заведение е заплашено от запор на сметките, което ще доведе до преустановяване на дейността му. Крайният срок за погасяване на дължимите вноски е 25 септември. Без закупената апаратура Тубдиспансерът не може да изпълни изискванията на медицинските стандарти и клиничната лаборатория и трябва да бъде затворено, заяви съветникът Людмил Цветков по време на заседание на комисията по здрвеопазване днес. Според него, предното ръководство на болницата има много нарушения, които ще бъдат разглеждани.

Не стигат парите за еднократни помощи за лечение, научиха днес съветниците. От определената за това в годишния бюджет сума са останали едва 10 хил. лв, а молбите от граждани буквално валят. Сумата може да бъде увеличена при актуализацията на бюджета, предлагат съветници.