Подстригват мечката утре, първо я упояват

Свобода ще остане през целия ден в затворените помещения на клетката си

Мечката Свобода от варненския Зоокът ще бъде подстригана утре. Преди да се извърши манипулацията тя ще бъде упоена, съобщи за Varnautre.bg директорът на Зоопарка Иванка Стоянова. След 9 часа ще започне подстригването, като служителите се надяват да приключат до обяд. 

Процедурата ще се извърши във вътрешните помещения на мечата клетка, които са закрити. След като подстригването приключи, Свобода ще остане в затворените помещения до края на деня. Това се налага заради упойката, уточни Стоянова. "На тези животни, след поставянето на пълна упойка температурата им пада и не е добре да излизат навън, особено ако утре завали, както предвижда прогнозата", обясни тя.Още в четвъртък обаче Свобода ще бъде изведена в откритите заграждения. "Тя самата ще иска да е навън", допълни шефката на Зоокъта. 

До подстригването на Свобода се стигна след хулиганска проява на 10-годишно момче, което хвърли син спрей в клетката й. Любопитната мецана удари с лапа флакона и той се пръсна в муцуната й. Тъй като боята нямаше как да се измие от козината на животното, от Зоопарка решиха да го подстрижат. Машинката пък бе предоставена от дарител.