Кметът и зам.-министър замислят зелени звезди за местни еко ресторанти

Туризъм

29-07-2013, 21:41

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все повече чехи почиват в България

Бъдещето на местния туризъм обсъдиха днес в общината зам.-министърът и кметът

Въвеждане на експериментален модел за предлагане на кулинарни специалитети от екологични продукти във варненските ресторанти обсъдиха заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев и кметът на града Иван Портних. Продуктите, които трябва да са произведени от малките земеделски стопани в региона, ще получат специални сертификати за участие в проекта. Така туризмът във Варна  ще подпомогне развитието и на други отрасли на икономиката в региона.

Зелена звезда ще бъде отличителният символ на участващите в проекта ресторанти. За да се реализира тази идея предстои тя да бъде подкрепена както от Общинския съвет, така и от представителите на туристическия бранш.

Бъдещето на туризма във Варна обсъдиха днес в общината зам.-министърът и кметът. "От кметовете зависи дали ще се развива икономиката на една държава”, коментира Ботев. Тои не скри, че от туризма се формира 1/8 от брутния вътрешен продукт на страната, но отрасълът не получава нищо в замяна.

Кметът пък представи идеите си как Варна по-пълноценно да използва своя потенциал, за да се увеличат приходите в местната икономика. Първо трябва да се инвестира в инфраструктурата на града, за да се посрещне потока от туристи. Това ще стане както с изграждането на паркинги в зоните с туристически атракции, така и с реализирането на идеята за пешеходния ринг, което ще започне през есента. На тази цел – развитието на туризма, са подчинени още много проекти – за изграждането на зона за отдих, спорт и културни развлечения в района на варненското пристанище, за създаване на пасажерски терминал на Морската гара, за довършване на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" и др.", коментира Портних. 

Според ресорния зам.-министър Варна трябва да помисли и за привличане на чуждестранни туристи от третата възраст по проекти за трансгранично здравеопазване, които се финансират от здравните и пенсионните фондове на държавите от Европейския съюз. Според него балнеоложкият туризъм може да превърне моската столица от сезонна в целогодишна туристическа дестинация.