Бозов поиска отвод на съдията по делото за касиране на вота

Имало съмнения у жалбоподателя относно безпристрастността на съдия Недева

Неуспелият кандидат за кмет на Варна Христо Бозов е внесъл молба за отвод на съдия Даниела Недева по делото за касиране на вота във Варна. Молбата е внесена днес около 15 часа, се казва в съобщение разпратено до медиите. Мотивът за искането за отвод  е "наличието на съмнения у жалбоподателя относно безпристрастността на съдия Недева при решаване на делото". 

Ето и пълният текст на съобщението

Най-напред съдът в лицето на съдия Недева е допуснала част от доказателствени искания на жалбоподателя. След неоснователно прекъсване на производството по делото и даване на едночасова почивка, както и след активни възражения от страна на ОИК и заинтересованата страна Иван Портних, съдия Недева е приела точно обратното – че исканията са неоснователни и без мотиви е отхвърлила всички доказателствени искания на жалбоподателя, вкл. и тези за отворените чували с бюлетини при предаването им в ОИК. 

По този начин съдът в лицето на съдия Недева е преградил пътя на защита за доц.Бозов и е нарушил принципа за разкриване на обективната истина – действия, които са недопустими за съда и които пораждат съмнения за неговата безпристрастност. При гледане на делото съдия Недева е нарушила и принципа на засилено служебно начало, който я задължава сама да разпореди установяване основателността на изложените от жалбоподателя твърдения като допусне и съответните за това доказателства. Пример за това са разпространяваните в деня за размисъл листовки с клеветническо съдържание, на които доц. Бозов е изобразен в центъра на червен полумесец, както и агитационните материали с фесовете. Липсата на приложение на този принцип, ведно с немотивираното отхвърляне на всички доказателствени искания са послужили на доц. Бозов като основания да иска нейния отвод.