Американец впечатлен от възможностите на "моряците"

Спорт

26-07-2013, 16:13

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Американският баскетболен специалист Кен Макдоналд, който води тренировъчния баскетболен камп във Варна се срещна с представители на медиите днес, като говори за за първите си впечатления от състезателите на Черно море порт Варна, за самия камп, който предстои да стане ежегоден, както и за уменията, които трябва да притежава един млад баскетболист, за да може да получи шанс да продължи да се развива в Щатите.

„Имам връзка с България от 1998-а година, котао дойдох на европейското първенство за юноши тук във Варна. Тогава се запознах с Ники Тенев и баскетболната атмосфера във Варна. Не бих имал шанс да съм тук, ако не беше тази връзка между нас с Тенев. След 2 дни работа с отбора на Черно море порт Варна на кампа тук, мисля, че цялата програма има светло бъдеще, благодарение на нивото на състезателите. Виждам светлина и бъдеще в този проект”, коментира на специална пресконференция баскетболният специалист, който е помощник треньор на дъщерния клуб на Сан Антонио Спърс в лигата за развитие в НБА.

Той сподели, че на база опита му по на треньорската му кариера от юношеско ниво играчи през колежи до играчи от НБА, най-важното при създаването на играчите е доброто им обучение в елементите от играта. „Това, което искам е да помогнем за максималното развитие на потенциала на българските играчи, за да стигнат до по-високо ниво. Искам да благодаря на г-н Варчев, че даде възможност да поработим с тези играчи. Тодор Пандов и Филип Виденов, които привлякохме от България преди време са показател, че тук има много талантливи играчи”, разкрива още Макдоналд.

Като предимство при обучението на младежите в Щатите, той изтъкна условията, в които се готвят, както и многото добри треньори, които са занимават само с млади играчи.

„Много от играчите тук на кампа имат много добри умения и добра баскетболна техника в сравнение с връстниците си в Щатите. Вашите играчи на тази възраст в сравнение с нашите са по-технични. Това което отчитам като позитивно за България и Европа е, че независимо от условията, в които тренират доста деца и младежи те имат желание да спортуват, мъчат да подобрят формата и кондицията си. В Америка децата търсят перфектните условия като зала за тренировки. Ако трябва да ги накарам да тренират на плажа ще ми кажат-ти си луд”, каза още Макдоналд.

Запитан дали от състезателите на Черно море порт Варна, с които се занимава в момента на кампа има такива, пред които може да се отвори възможност за обучение в щатите, той отвърна: „Възможно е. Има двама, трима състезатели, които виждам тук с потенциал за колежанската лига, като преди това трябва да минат през обучение. Това е едно предизвикателство за тях, но е и риск, ако те нямат характер да приемат това предизвикателство”. Конкуренцията за спортна спортна стипендия е много сериозна. Важно е състезателите не само да имат умения, но и потенциал за развитие. Най-важното умение е да можеш да вкарваш”.

На въпроса до колко е важно за един баскетболист да е добре сложен физически Макдоналд отвърна: „Последните 15 години голям приоритет в баскетболната игра при нас е физическото израстване на състезателите. В НБА те са здрави и големи, нямате си на представа колко са големи. Те са огромни. Отстрани изглежда, че правят нещата с голяма лекота. Ако старите треньори не приемаха мускулестите и добре сложени баскетболисти, сега не е така”, завърши Макдоналд.