"Пазари" носят печалба, разпъват ги на кръст

Мисия Варна

25-07-2013, 17:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Спортна зала отчете загуба от четвърт милион, за нея критики няма

Двоен аршин по отношение на общинските фирми, демонстрира комисията по собственост към местния парламент на Варна. За "Пазари", която за поредна година е с повече от добра печалба от 735 000 лв., се показаха като мащеха, а ръководството на Двореца на културата и спорта, отчело 265 000 лв. загуба, майчински бе попитано с какво може да му се помогне. И двете фирми са общински търговски дружества, чиято цел е да приключват всяка финансова година с печалба и съответно да внасят дивидент в общинска хазна. 

На голям плюс излиза и тази година фирма "Пазари", показва финансовият й отчет. Сравнено с предходната година печалбата е с 28 000 лв. по-малко, но но пък и разходите са свити с 88 000 лв. Малко по-ниският резултат идва от намалели със 116 хил. лв. приходи. Освен това с около 100 000 лв. са набъбнали и несъбраните задължения от наематели. "Пазари" води дела срещу тях, но въпреки, че ги печели, често пъти си остава само с изпълнителен лист, тъй като няма какво да вземе от длъжниците. 

За договорите на фирмата за външни услуги се заядоха някои съветници. Владимир Тонев от "Нашия град" беше толкова активен в нападките си към дружеството, та чак се чуха коментари, че зад отношението му стоят лични негови интереси. Той дори предложи всички договори за външни услуги на "Пазари" да се нищят от спецкомисия.

Колегите му обаче решиха, че ако ще прави такава комисия, то по-добре е тя да разглежда договорите с външни фирми на всички общински дружества, а не само на едно от тях. Изборът на състав на специалната комисията ще бъде направен на следващата сесия на Общинския съвет. 

Учуден остана прокуристът на "Пазари" Владимир Михалчев от демонстрираното от конкретни съветници отношение към дружеството. "Оказва се, че ако общинска фирма, която години наред е с положителни резултати и вкарва по половин милион лева дивидент в общинския бюджет отнася порой от критики. В същото време, дружества с огромни загуби ги питат само "как да ви помогнем". Тази логика ще доведе до лошо финансово състояние и малкото останали общински фирми, които излизат на печалба", коментира Михалчев. 

Междувременно стана ясно, че загубата на ДКС за 2012 г. се увеличава в пъти, в сравнение с предходната. От 73 000 лв. за 2011 г., тя вече е над четвърт милион лева. По думите на шефа на Спортна зала Симеон Варчев разходите са съкратени с 240 000 лв., но и това не помогнало да се избегне финансовия колапс.