Прокуратурата: Митрополит Кирил се е удавил, не е пил алкохол

Новините

25-07-2013, 11:38

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Няма данни за насилствена смърт

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е употребил алкохол преди смъртта си. Причина за настъпването й е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания, съобщиха от Окръжна прокуратура. Припомняме, че под наблюдението на прокуратурата се води досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит. Представена е съдебно – медицинска експертиза, която е изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Заключението на експертите е изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания, и консултация на хистологичните препарати.
При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул). Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето.
Предстои да бъдат изготвени назначените съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни. Установената при външния оглед раничка на главата е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.