Деветима загинали в катастрофи за два месеца

Животът

24-07-2013, 16:58

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От полицията изброяват участъците, в които водачите трябва да бъдат особено внимателни през летните месеци

Деветима души са загинали в катастрофи във Варненско за периода от май до средата на юли, сочи черната статистика на Областната дирекция на МВР в морската столица. От полицията обаче отчитат намаляване на броя на жертвите и пострадалите в сравнение с данните за миналата година. Според статистиката, за последните два месеца и половина, на територията на областта са станали общо 161 пътни произшествия, в които са ранени 197 души. За сравнение, през 2012 г. за същия период от време са регистрирани 170 катастрофи, 12 смъртни случая и 208 ранени.

С увеличаването на потока от хора и автомобили с ваканционно настроение към Варна и близките курорти, от Областната дирекция на МВР съобщават, че ще се увеличи концентрацията на сили и средства от страна на органите на реда за опазване живота и здравето на всеки един жител или посетител.

В помощ на органите за контрол по пътя ще бъде засилено полицейското присъствие със системи за видеонаблюдение и контрол на скоростта в три важни направления: Варна – "Златни пясъци", Варна – Бургас и Варна – Добрич. Целта е да се осигури по-добро покритие на територията на областта и така да се постига намаляване на нарушенията на Закона за движение по пътищата и допускането на произшествия.

От полицията настояват шофьорите да бъдат внимателни в районите с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Това са участъкът около Повеляново на автомагистрала "Хемус", пътят над "Евксиноград", пътят около "Долна трака", кръстовището за село Камен дял, кръстовище на пътя за село Долище, общински път между кв. "Виница" и "Зл. Пясъци" до гумен завой. Характерно за последния участък е наличието на хоризонтална и вертикална крива.

Освен установените участъци с концентрация на ПТП, по характерни уязвими участъци от републиканската пътна мрежа са и: участък от автомагистрала "Хемус" в района на Млада Гвардия, Ветрино, Девня и Повеляново. Сред опасните места е и пътят Дуранкулак – Варна - Бургас от спирките "Траката", "Харамията", село Приселци, отбивката за селата Близнаци,  Старо Оряхово, Рудник и отбивката за село Господиново – "Мелницата". Сред участъците с висока концентрация на катастрофи са и пътят Варна - Добрич, както и този за Оброчище. 

Във Варна опасни по бул. "Вл.Варненчик" са: кръстовището за "Метал", кръстовището с ул. "Хр.Смирненски", кръстовището с ул. "Отец Паисий", кръстовището с ул. "Георги Бенковски". По булевард "Сливница" водачите трябва да бъдат внимателни около кръстовището с бул. "Република", кръстовището с ул. "Вяра", кръстовището с бул. "Хр.Смирненски" до "Затвора", отсечката между бензиностанция "Еко" и Цирковата площадка, както и кръстовищата с ул. "Ан.Сахаров" и с ул. "Отец Паисий". Опасни участъци има и по булевардите "Цар Освободител" и "Левски", както и по ул. "Христо Смирненски" в района на болница "Св. Марина".