Наркоманите – все по-стари

Животът

24-07-2013, 08:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Зависимите все по-често комбинират хероина със „Спайс“ и „Бомбай“ вместо с канабис

Днешните ученици посягат към дрогата, но по-рядко стават зависими от нея, в сравнение с връстниците си отпреди 10 г. Този извод налага изследване на профила на наркозависимите във Варна, представено днес на дискусия на тема "Община - неправителствен сектор, ефективният модел за партньорство при превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора". 

Ако през 2002-ра година средната възраст на варненците с проблеми с дрогата е била 20 години, то днес тя е 29,5 г. Изследването обхваща 397 пълнолетни лица, които си инжектират наркотици или редовно употребяват опиати, амфетамини, кокаин. Въпреки обнадеждаващите цифри на зависимостта от наркотици, не намалява броят на учениците, които поне веднъж в живота си са пробвали дрога. От анкетираните 5712 ученици – 9-и и 10-и клас от 29 варненски училища, на анкетата са отговорили 2135. 32.5% от тях признават, че са пробвали незаконен наркотик поне веднъж в живота си. Близо 30% са се надрусали поне веднъж през последната година, а всеки пети – в изминалия месеца.

Сред учениците най-популярна е марихуаната. След нея се нареждат амфетамините, екстази и кокаинът. Момчетата се „увличат“ повече по хеорин и LSD в сравнение с момичетата. 90% от тийнейджърите обаче заявяват, че нямат намерение да употребяват наркотици през следващите 3 месеца. Това обаче не важи за марихуаната, която поне 37% от опитвалите смятат да употребят отново.

Сред трайно зависимите варненци се наблюдава увеличение на жените-наркоманки, но те продължават да са в пъти по-малко от мъжете – съответно 16 и 84%. Зависимите варненци са предимно от български произход. Ромите са едва 10%, като броят им е намалял близо два пъти от 2009-та година насам.

Съответно все повече стават наркоманите със средно и висше образование за сметка на тези с основно. Изследваните наркомани са предимно безработни и нямат здравни осигуровки. Почти всички зависими са на хероин и са започнали да се друсат средно на 17 г.

Освен хероин наркоманите често използват амфетамини, които вече трайно изместват марихуаната и хашиша. Над половината от изследваните редуват инжекциите със смъркане на кокаин, а 25% - с екстази. Все повече от тях прибягват и до „новите“ наркотици – най-вече синтетични канабиноиди („Спайс“, Бонсай“), а по-рядко – мефедрон и GBL.

Големият брой лица, търсещи определени наркотици, доведе и до преструктуриране на незаконния пазар, като все по-често се налага евтина и некачествена „стока“, твърдят авторите на изследването. Според тях амфетамините и метамфетамините се произвеждат в „походни“ лаборатории, като за суровина (прекурсор) се използват законни медикаменти, съдържащи псевдоефедрин или ефедрин хидрохлорид.

Таблетките „Екстази“ все по-рядко съдържат активното вещество MDMA и все по-често представляват „хапчета“ с нови синтетични стимуланти с неясен произход, състав и въздействие върху организма. Това през последните 3-4 години е развило риск не от зависимост, а от отравяния с непредвидим изход.

Децата здраво наблягат на алкохола, сочи още изследването. Едва 6% от анкетираните твърдят, че са били трезвеници през изминалите 12 месеца. Останалите 94% наблягат най-често на бирата, по-рядко на концентратите, а виното и коктейлите се котират най-слабо сред редовно пиещите. 

Две трети от учениците признават, че са се напивали поне веднъж в живота си. Всеки девети ученик поне веднъж е смесвал алкохол с марихуана, по-рядко с друг наркотик.
Децата най-често пият у дома или на купони у приятели, като за целта пресушават запасите на родителите си. Всеки 7-ми обаче признава, че са му сервирали алкохол в заведение или се е черпил с приятели на открито. Близо 40% са категорични, че без проблем са си купували алкохол от магазина.