Съветници не изслушаха граждани за "Южен поток"

Мисия Варна

22-07-2013, 12:31

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Обсъждането за "Южен поток": Има тръба, има проблем

Комисията по опазване и възпроизводство на околната среда не събра достатъчен кворум за разглеждане на становищата

Собственици на имоти във варненската местност "Ракитника" не успяха да представят пред общинските съветници днес становищата си за доклада за оценка на околната среда на газопровода "Южен поток". Гражданите трябваше да се срещнат с членовете на временната комисия по опазване и възпроизводство на околната среда към местния парламент. Липсата на кворум обаче провали заседанието, насрочено за 10 часа тази сутрин.

Така инж. Павел Величков и Петя Даракчиева не успяха да представят пред общинарите своите становища относно евентуалните опасности от преминаването на тръбите на газопровода през плажа на "Паша дере" и изграждането на станция в местността "Ракитника". Заедно с още няколко граждани те трябваше да изкажат доводите си срещу "Южен поток".

За изслушването им обаче не беше достатъчно присъствието на едва 7 от общо 28 членове на комисията. Докато съветниците изчакваха събиране на кворум се коментираше, че слабата посещаемост се дължи на това, че вероятно изпратеното в петък съобщение не е достигнало до всички. По думите на председателя на комисията, Христо Атанасов, това, което може да се направи от тук нататък е, становищата да се препратят по компетентност до кмета, а той от своя страна може да ги представи в екоминистерството.

Както стана ясно и на общественото обсъждане на Оценката на въздействието върху околната среда, състояло се в общината миналата седмица, гражданите са силно притеснени от шума, който ще издават бъдещите приемен терминал и компресорна станция. Другите проблеми, които живущи в кварталите и местностите на юг изтъкват са за нискочестотно облъчване, както и понижаване на цените на имотите, намиращи се от "Галата" към "Паша дере".

Преди напрежението да ескалира на общественото обсъждане, граждани на няколко пъти организираха протести срещу преминаването на газопровода в близост до морската столица.