Над 100 варненски лекари се събраха в асоциация

Новините

22-07-2013, 10:44

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Те ще се срещат регулярно, за да споделят опита си

През изминалия месец на събрание на варненските педиатри и общопрактикуващи лекари се учреди Варненска колегия към Българската педиатрична асоциация. Инициатор на събитието бе Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет - Варна.
Цел на колегията е да обедини педиатрите и всички лекари от Варна и региона, обслужващи деца. За председател на Варненската колегия бе избрана доц. д-р Валерия Калева, ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ – Варна.

Варненската колегия обединява над 100 педиатри, семейни лекари, генетици и детски хирурзи от диагностично-консултативни центрове, частни кабинети, индивидуални амбулаторни практики, детски клиники и отделения във Варна и региона. Те ще се срещат регулярно, за да споделят опита си. Планира се на тези срещи да се канят и специалисти от други области – рентгенолози, микробиолози, специалисти по обществено здравеопазване и други. Ще се организират и специални срещи-лекции, отворени за широката общественост, пациентски и родителски организации.

Обединяването на варненската педиатрична колегия цели създаването на благоприятна възможност за общуване между професионалистите в тази сфера, което да доведе до повишаване на общата квалификация.  Организацията планира да се ангажира и с провеждането на местни кампании за профилактика и ранна диагностика на различни заболявания като анемии, затлъстяване, редки болести, вродени аномалии и др.