Частно парти затвори алея в Морската

Мисия Варна

19-07-2013, 00:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Мускулести гардове завардиха без разрешение публична държавна собственост заради концерт

За кратко една от алеите в Морската градина на Варна се превърна в най-скъпата паркова зона заради участието на световноизвестен изпълнител. Четвъртък вечер е, десетки добре облечени млади хора се стичат пеш, с лични автомобили и таксита към комплекс "Хоризонт", където ще се състои концертът. Всички гости са добре дошли, а по думите на запазили си преди седмици места, входът е 25 лева. Не така добре дошли обаче са случайните минувачи и велосипедистите, излезли на разходка в Морската градина същата вечер. Яки момчета с черни тениски спират минувачите пред метални заграждения и с не много любезен тон им казват, че не може да се преминава. Гардовете отказваха дори да повикат управителя на заведението, който да обясни на какво основание са блокирали нормалния достъп на граждани до пешеходната алея в парка. Полицейска справка показа, че Дирекцията на МВР във Варна не е уведомена за специалния пропускателен режим на събитието, което блокира публична инфраструктура. След подаден сигнал до органите на реда, говорителят на варненската полиция, Ивана Милева, съобщи, че екип на ІІ РУП е направил проверка, но не е констатирал нарушение. След повторно прозвъняване във ІІ РУП, обаче, се оказа, че полицията е объркала мястото, а дежурният по поделение Якимов отново изпрати патрул.

Междувременно за нарушението беше сезиран и кметът на Варна, Иван Портних, който изпрати на място дежурната група на Дирекция "Обществен ред и сигурност". Управителят на "Хоризонт", г-н Стоянов, твърдеше пред пристигналите полицаи, че лично новият кмет бил разрешил извънредния охранителен режим на събитието. Потърсен за коментар, Иван Портних категорично отрече това да отговаря на истината. Дежурен офицер от МВР-Варна също посети комплекс "Хоризонт", тъй като редовите полицаи нямали право да изискат разрешителното за КПП-тата, с каквото управителят на заведението твърдеше, че разполага. След пристигането на дежурната група от "Обществен ред и сигурност" пък беше установено, че районът около комплекс "Хоризонт" е заграден неправомерно. Управителят продължаваше да твърди, че имал разрешение, но не го показа. Полицейският офицер разпореди КПП-тата да бъдат премахнати незабавно. Под надзора на началника на отдела за контрол на търговската дейност в общината, Иван Иванов, беше изготвен констативен протокол, за да бъде документирано нарушението. На място пристигна и шефът на Дирекция "Обществен ред и сигурност", Стойчо Бакалов. Той установи, че комплекс "Хоризонт" няма разрешение за провеждане на масово мероприятие и разпореди музиката да бъде намалена, а автомобилите, паркирани по алеята към комплекс "Хоризонт", незабавно да я освободят.

Инспектори от Дирекция "Обществен ред" издадоха предписание за незабавно премахване на всички заграждения около "Хоризонт", както и за освобождаване на алеята от паркираните автомобили. Ако това не се случи, разрешителното на заведението за провеждане на търговска дейност може бъде отнето, заяви Стойчо Бакалов. На въпрос какво ще последва, ако след един час загражденията отново бъдат поставени, той отговори: "Повярвайте ми, това няма да се случи!". Постепенно обстановката пред увеселителния комплекс се успокои. Децибелите на звука от музикалното събитие бяха приведени в рамките на допустимото. Междувременно кметът на Варна, Иван Портних, заяви, че още утре случаят ще бъде обсъден детайлно. Градоначалникът коментира, че е недоволен от времето от над 30 минути, за което е реагирала дежурната група на Дирекция "Обществен ред и сигурност".

Алеята над и към комплекс "Хоризонт" продължи да бъде осеяна с автомобили и мотори и след като инспекторите "свършиха" своята работа и си тръгнаха. "Колите в момента са паркирани нормално, въпреки че са извършили леко нарушение", коментира Стойчо Бакалов пред журналисти и обясни, че тази нощ не можело да се направи нищо по въпроса. Бакалов си поговори насаме с човека, представил се за друг управител на "Хоризонт". В началото шефът на заведението беше доста притеснен, но след проведения разговор на 4 очи бе във видимо по-добро настроение. "Трябва да се подхожда по човешки", отговори Бакалов на въпрос защо общинската контролна служба не е прекратила незаконното "ВИП" събитие, което се провежда без издадено разрешение от община Варна. Представители на персонала на "Хоризонт" пък ревнаха, че сигналът за нарушението бил "целенасочен", а те "просто са заградили алеята".