Над 60 заглавия в "Любовта е лудост"

Варна Лайф

18-07-2013, 15:50

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Любовта е лудост 2012: По червения килим

30 август - 5 септември »
Филми от Италия, САЩ, Испания, Германия, Белгия, Китай, Румъния, Русия, Турция, Хърватска, Тунис, Франция, Полша, Палестина, България, Израел, Иран, изложби, теоретична конференция, срещи с творци и гости

За двадесет и първа поредна година Фестивалният и конгресен център организира Международния филмов фестивал "Любовта е лудост". Най-голямото международно лятно филмово събитие в България започва на 30 август и ще завърши на 5 септември.

"Любовта е лудост" бе филмовият фестивал, родил се в зората на демократичните промени у нас, в най-трудните времена, през 1993-та. През годините той успя не само да съхрани, но и да разшири своята творческа територия, като не позволи да заглъхне дългогодишната кинофестивална традиция на Варна и на България. Днес "Любовта е лудост" е любимият фестивал на варненци. Той е и авторитетен филмов форум, който събира всяка година елита на българското кино. Той е и една от културните емблеми на страната ни в европейски и международен план.

Двадесет и първото издание ще предложи на ценителите на седмото изкуство отново богата и разнообразна фестивална програма с конкурс и панорами – общо над 60 заглавия от Италия, САЩ, Испания, Германия, Белгия, Китай, Румъния, Русия, Турция, Хърватска, Тунис, Франция, Полша, Палестина, България, Израел, Иран, с изложби, теоретична конференция, срещи с творци и гости.

12 ще бъдат отново филмите, които ще се състезават за голямата награда "Златната Афродита" - статуетката, изработена от известния художник Пламен Братанов.

Панорамата "Големите майстори" включва прожекцията на филми от американския независим режисьор, сценарист и актьор Роб Нилсън ("Северно сияние", "Жега и светлина", "Преск Айл", "Решителна крачка", "Колапс"); от немския сценарист, режисьор, продуцент и актьор Рихард Бланк ("Мирни дни", "Принценбад", "Казанова"); от руския режисьор, сценарист и актьор Леонид Гайдай ("Самогонщики", "Кучето Барбос и необикновения крос", "Операция "Ы""Кавказка пленница", "Диамантената ръка", "12-те стола"). Роб Нилсън и Рихард Бланк очакваме да бъдат сред нашите специални гости.

Акцент във фестивалните събития ще бъде 85-годишнината на големия български режисьор, сценарист и актьор Никола Корабов. Ще бъдат прожектирани неговите филми "Юлия Вревская", "Копнежи по белия път", документален автобиографичен филм. Предстоят и още панорами.

"Лица от българското кино" е  мотото на фотоизложба, подготвена от оператора Константин Занков.

Очакват се любими български творци, представители на всички поколения създатели на българско кино, както и изтъкнати чуждестранни кинематографисти. Те ще бъдат лично посрещнати на червената пътека преди официалното откриване от Тошко Гяуров, управител на Фестивалния и конгресен център, и проф. Александър Грозев, селекционер на фестивалната програма.

Международното жури ще е петчленно – от САЩ, Полша, Франция, Русия, а България ще бъде представена от режисьора Петър Попзлатев.